Evo Morales for president

För första gången får en presidentkandidat i  Bolivia över 50 procent av rösterna och blir därmed direktvald. Evo Morales är socialist, och en av de nya rebellerna i Latinamerika; i land efter land har ursprungsfolken rest sig - i Mexiko, Venezuela, Colombia, Ecuador har man gjort uppror och/eller tagit plats i beslutande församlingar. I Bolivia kom de första stora framgångarna  i valet 2002. Då gick partier med rötter i indianrörelserna från några få procent till över 25. Evo Morales var då som nu ledare för det största av de partierna. MAS- Movimiento al socialismo. Fram till gårdagens val har revolter tvingat sittande president  att avgå både 2003 och 2005.

Under de senaste fem åren har etnorörelserna  i Bolivia varit framgångsrika och använt sina nyvunna politiska rättigheter. I en utomparlamentarisk mobilisering vann man "vattenkriget" år 2000, en kamp mot regeringens försök att privatisera vattentillgångarna. 2003 och 2005 vann man "gaskrig", mot privatisering av den råvaran. Just förstatligandet av naturgas har varit en av Morales stora valfrågor.

Det blåser med andra ord vänstervindar över Latinamerika. Under nästa år är det presidentval i tiotalet länder, inklusive Bolivia. Chile ser ut att få sin första kvinnliga president, socialisten Bachelet. I Brasilien får fd fackkämpen Lula pröva om förtroendet håller för ytterligare en period - om hans reformer har räckt i människors ögon eller om förändringen upplevs som för långsam. Mexiko siktar också en vänsterkandidat. När året är slut kan det var så att ännu fler presidenter har vänsterfäste. Till stora grannen USAs förtret..

Läs gärna "Americanos" av Magnus Linton - ett resereportage med stopp bland annat hos de jordlösa i Brasilien, indianer i Bolivia och gerillafeministerna i Colombia.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits