Tomtens verkstad erbjuder även nya njurar

Jag kommer alltid att hävda att tomten bor på Korvatunturi i Finland. Men där finns idag bara tomtevärldens Sagerska Palats för representation. Verkstaden har flyttat till Kina.

Att knegarna dött i fabriksbränder för att dörrarna varit låsta har kunnats läsa om även i svenska tidningar.Under vilka villkor mjukisdjur, bilar och dockor tillverkas är det däremot tystare om.

För några veckor sedan sändes dokumentären "Tomtens verkstad" av Lotta Ekholm och Kristina Bjurling på SvT. En trettiominutersfilm som visade arbetsförhållandena i några  leksaksfabriker. i marknadsdiktaturens Kina. Mot en även med kinesiska mått mätt taskig lön får man arbetsdagar på 14 timmar alla veckans dagar, säng i sovsal, farlig arbetsmiljö. även de som bor nära fabrikerna får sin aliv förstörda - kemikalier rinner rakt ut de floder där man tvättat,, badat och fiskat - och ibland även haft som sitt dricksvatten.  Men leksakerna - nallarna till barnen och golfklubborna till de vuxna är billigare än nånsin!

Numera kan tomten erbjuda en ny typ av presenter - organ på beställning. Man tar helt enkelt organen från de avrättade och erbjuder till försäljning. Med tanke på att det sker runt 15 000 avrättningar (och ingen enda skapar löpsedlar)  finns här en i det närmaste outsinlig källa av njurar, hjärtan, lever och hornhinnor. Så horribelt att jag inte finner ord.

Det gör
Lena Sundström. Hennes krönika "Tomten är röd - och kommunist" är bland det vassaste jag läst den här sidan nyåret.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits