Star trek på finska


Zaremba och kvinnosyn

När jag läser Zarembas artikel om Byggnads annonskampanj formligen häpnar jag. Vad har den mannen för kvinnosyn egentligen?

Närjag såg Byggnads affisch med en man i samma pose som man bara sett kvinnor iklädda underkläder i var slutsatsen given. Inte minst med tanke på att texten sa: utnyttjad gästarbetare 39.39/tim(ord pris 137 kr). Att utländsks arbetskraft utnyttjas i Sverige. Det är ju just utnyttjandet och obejektfieringen som debatten om sexualiserade reklamensnacket handlar om.

Zarbemba ser något helt annat. Han ser det som att  Byggnads vill få fram att ulänningar bedriver hor  med sin arbetskraft.  Tolkningen kommer från att i de berömda förlagenannonserna ser en kvinna med slampiga åtbörder säljer underkläder - jag trodde det var H&M som gjorde det.  Han änvänder ord som arbetarfnask och billiga kvinnor.

För mig säger det mer om Zarembas kvinnosyn än om Byggnads. Det är utifrån sina egna värderingar som han tolkar ord som "slampig, fnask och billiga kvinnor", inte någon annans - även om han med skicklig skrivarkonst försöker tillskriva någon annan det.




Aftonbladet och Lasermannen

Lasermannen på teve var över förväntan tycker jag. Det kan inte vara lätt att föra över en sådan hemsk verklighet till film, men de har verkligen lyckats. Så tycker de flesta när vi pratat om vad vi sett.
Har inte heller kunnat låta bli att läsa artiklarna om/med Ausonius i Aftonbladet. Den ena var samma dag som sändningen, den andra någon slags "insider-recension" dagen efter.

I båda beskriver Ausonius sin syn på invandrare och får frågor om det. Oavsett artiklarnas värde  i övrigt ,så förvånas jag över att han inte får den mest självklara frågan: Den om hans eget invandrarskap, om han tycker att han har mer rätt än andra att leva i Sverige och varför då i sådana fall?

Att frågan inte ställs är underligt med tanke på att det var andra invandrare som han attackerade. Kanske är det ren obetänksamhet av reportern. Men det visar i sin enkelhet på hur begreppet invandrare används idag. I statistiken inryms alla som är födda i något annat land, oavsett vilket, men i  vardagen handlar det mer och mer om graden av pigment i hud och hår.



Det räcker inte med ordinarie pris

Att Marie Söderqvist tillhör förespråkarna för skattesubvention  är ingen nyhet. Så det var inte det jag reagerade på i hennes senaste krönika i Expressen, utan räkneexemplet: "....fem timmars hjälp i veckan. Om det ska betalas vitt kostar det cirka 5 000 kronor i månaden, lågt räknat. För att ha 5 000 kronor över måste man ha tjänat cirka 10 000 i månaden. Andelen barnfamiljer som har 5 000 kronor över i månaden att köpa tjänster för är försumbar. Köper man däremot tjänsterna svart, för låt oss säga 75 kronor i timmen, landar summan på 1 500 kronor i månaden. Något mer hanterligt."

Lät lite väl mycket för att vara sant, så jag skickade iväg ett mejl till företaget Hemfrid som erbjuder "hemtjänster". Frågade vad det kostar anlita dem 5 timmar i veckan. Svaret kom med vändande mejl; strax under 3600 kr inklusive moms (priset för tre timmar i veckan var knappa 2200 kronor).

Visserligen fortfarande mer pengar än för svartjobb, men avsevärt mycket mindre än Söderqvists lågt räknade 5000 kronor..undrar om hon tycker att skillnaden på de riktiga uppgifterna inte är tillräckligt stor eller om hon helt enkelt inte orkade faktakolla.


Lasermannen

Idag klockan nio sitter jag bänkad framför teven med avstängd telefon. Då börjar serien Lasermannen . G Tamas bok är en suverän nutidshistoriebeskrivning. Lättläst men inte lättsmält.  För länge sedan men ändå så nära i tiden. Det är mindre än femton år sedan som Ausonius födde skräck i Stockholm, samma är som Ny Demokrati staplade ölbackar på sin skärgårdsturné, som samma partis företrädare på torgmöten skrek fram hur svenska barn i en snar framtid skulle tvingas att vända sig mot Mecka och be och samma år som Bengt Westerberg - heder åt honom - reste sig ur tevesoffan när Ny D.s partiledare kom in i studion. Dagens folkpartiledare  verkar ha en ryggrad av helt annat material än den de hade 1991.


Varför finns dessa hallickar ?

Jag tycker att det är kanon att  polisen spanar på och sätter fast personer som utnyttjar andra.  Det är bra att media rapporterar om bordeller i Sverige och om människohandeln över gränserna. I dagens Expressen kan man läsa om en hallick som är  misstänkt för grov koppleri. Kvinnan ifråga drev en bordell i Stockholmstrakten dit hon importerade kvinnor från Ryssland. Polisen hade spanat på verksamheten ett tag och ingrep när det uppstod bråk i kön in till bordellen.

Dagstidningarna kör från och till reportageserier om sexhandel över gränserna. Då handlar det om hallickar och andra som tjänar på det och de som hamnar i prostitionen. Ett och annat beskriver fattigdomen i de länder därifrån dessa kvinnor kommer ifrån. Men så gott som alltid saknar jag ett ytterligare perspektiv. Torskens. Vad är det för män som utnyttjar dessa kvinnor? Vilka är det som söker på internetsidorna? Vad var det för män som stod i kön när polisen ingrep? Vilka är det som tycker att det är OK att köpa andra människor?

Jag är inte ute efter namn och bild, utan jag vill att basen för sexhandeln blir en del av debatten. Varje gång jag hört av mig till en tidningsredaktion har svaret varit att de tycker att det visserligen är viktigt, men inte just i den här omgången...och så försvinner det för att inte komma tillbaka. Ibland tror jag att det handlar om "vi och dom". Det är lättare att hänga ut "ryskan eller rumäniern" än att hänga ut en man som kan vara ens granne eller arbetskamrat.

En haltande jämförelse: För sex-sju år sedan försökte en man lansera det vita bandet som symbol för våld mot kvinnor. Om jag inte minns fel valde Ingvar Karlsson att bära ett band och han förlöjligades liksom hela bandbäraridén: Skulle normala män som aldrig slog tvingas att visa det?? Idag driver Aftonbladet samma kampanj - ett gott initiativ som togs i samband med att överfallsvåldtäkterna fick ökat mediautrymme. Nu är det istället Bodström  som hånas för att han inte har ett band på sig. Dagligdags har kändisar och fotbollslag visat sig med bandet på  - för nu handlar det i första hand inte om vardagsliv och normala män, utan en annan sort...

givetvis finns goda undantag till regeln...som rapporteringen om hovrättsdomaren...

Tänk om det inte varit skinnskallar och AFA

15 Skinnskallar och lika många AFAner  drabbade samman igår vid Brommaplan. Polisen kallar det för våldsamt upplopp och där fanns både tårgas, blodvite och givetvis en massa poliser. Det ledde till text och bild på Metros förstasida, en liten artikel i SvD och inte nåt i DNs nätupplaga. Med andra ord inte något intressant samhällsfenomen som måste förklaras. Ungefär lika ointressant som fotbollshuliganism.

Men tänk om det varit invandrargrabbar (vilka det nu är)  och svennar som hamnat i ett vanligt hederligt (vad det nu är) slagsmål. Ett sånt där som många grabbar varit med i under årens lopp. Hade det fått vara det vanliga slagsmål det varit. Eller hade tidningarna kallat in experter och politiker i parti och minut som fått ge allt etniska förtecken?

Stor arbetardemonstration i Australien

Just nu finns ett lagförslag i Australien som får Urban Bäckström inte så lite grön av avund., som tycker att det gått för långt i Sverige.  Landets konservativa regerinng avskaffa kollektivavtalet och ersätta det med individuella kontrakt med arbetsgivaren.

Man behöver inte direkt vara Einstein för att räkna ut vad det betyder i en förlängning: "Jaså, du vill jobba kvar, men är inte din lön lite för hög? Du är inte beredd att sänka den, men du ska veta att jag känner ett par soom kan tänkas göra ditt jobb för en billigare penning."

Och därför genomförs nu de största protesterna på sju år. Trots hot om rejäla böter samlades hundratusentals människor i de största städerna för att visa vad de tycker om de föreslagna förändringarna. Det läckra är att de gör det av samma skäl som här i Sverige, att vi inte vill ha en nedåtgående lönekonkurrens om jobben - varför ska man behöva slåss om fattigdomen? Det är inte heller  särskilt smart varken samhällsekonomiskt eller om man är för  konkurrensneutralitet inom olika branscher.

Det ger hopp tycker jag som samtidigt undrar om det bara är TT och SvD som valt att nämna det i sitt nyhetsurval?

"Stor arbetarprotest i Australien

Canberra (TT-Reuters)

Över 200 000 demonstranter demonstrerade på tisdagen i Australiens storstäder mot nya arbetsmarknadslagar. De trotsade hot om kraftiga böter i ilska över den konservativa regeringens förslag, som just nu behandlas i parlamentet.
Det var Australiens största protester på sju år.

Mest omfattande var manifestationen i Melbourne. Polisen rapporterade där att 150 000 människor hörsammade kallelsen till fackliga opinionsmöten i protest mot reformerna.

I Sydney marscherade omkring 30 000 personer efter en brandbil och koreanska trumslagare. I Adelaide och Brisbane rapporterades liknande demonstrationer.

- Det kommer att sända en mycket tydlig signal till regeringen att folk är emot de här lagarna, kommenterade Greg Combet, sekreterare i australiska LO.

Lagförslaget innebär att arbetare ska skriva individuella kontrakt med arbetsgivarna i stället för kollektivavtal. Små företag undantas också från plikter när det gäller uppsägning av anställda.


Catweazle

Även om det blir rätt lång restid finns en fördel med att pendla från avgångsstationen. Man får alltid sittplats och  kan läsa, lösa sudoku eller korsord. Idag blev det Metro och till min stora glädje fanns där idag en bild och en fråga om huruvida ett av mina favoritprogram som barn,  Catweazle, skulle sändas igen i teve. Tydligen finns inga sådana planer och det känns helt ok...antagligen är de  nostalgiska minnena bättre än programmet. 

Catweazle var en trollkarl (tror jag) som tidsreste från 1700-talet till slutet av sextiotalet. Mina minnen av programmen är att varje gång han stötte på ett fenomen som inte fanns vid den tiden han kom från så rabblade han "Touch wood".  Det har etsat sig såpass att när jag stöter på data som inte funkar, teknik som jag inte begriper eller nåt annat modernt så kallar jag det för en Catweazle. Att jag sedan får förklara det för de som är yngre och de som är äldre, det kommer på köpet. Men numera kan jag dessutom ta ram bilden ut pluskan och visa att han funnits på riktigt!


Tandläkarnas Vaxholm

Det ska öppnas en budgetklinik med polska tandläkare i Stockholm. Så långt är det helt OK . Men det slutar inte där - om jag fattat rätt ska dessa tandläkare inte jobba till det som är normallön för tandläkare i det här landet, utan för vad som är normalt i Polen.  Att den är lägre än här behöver knappast tilläggas.
Moderaternas partisekreterare tycker enligt en artikel i
Expressen att det är fantastiskt att folk inte längre behöver åka till Polen för kunna gå hos tandläkaren för polska priser.

Men tycker han att det är lika fantastiskt att dessa tandläkare ska betala hyra, mat och annat enligt svenska prisnivåer med sin sämre lön? Och tycker han detsamma om att vi får en lönesättning utifrån varifrån man kommer, inte efter vilket jobb man gör? Sånt brukar kallas etnisk diskriminering. 

Det här handlar om precis samma sak som byggkonflikten i Vaxholm  -svenska lönenivåer på arbetsplatser i Sverige, oavsett vem som gör jobbet!

Moderaterna kallar sig det nya arbetarpartiet och Gunilla Karlsson säger sig ha blivit kollektivavtalskramare.  Men när det kommer till realpolitik så visar partisekreterarens ord att den nya imagen är mer kejsarens nya kläder än något annat.  


Inga penningtransporter

Det är mindre viktigt att transportera pengar än att riskera livet på de som utför det jobbet. Därför tycker jag att det är strongt av Transport att stoppa det jobbet, och bra att Arbetsmiljöverket stöder detsamma.  Beslutet visar hur sårbart vårt samhälle är idag . De bankomater som blir tomma förblir tomma, samtidigt som rånrisken ökar i affärer eftersom inga pengar hämtas och bankboxarna blir fyllda. Men det skulle inte behöva vara så. Det finns slutna system för stora delar av kontanthantering. Ett som används är lika enkelt som självklart: Pengarna från affärernas kassor går direkt till bankomater som finns i samma byggnader. Så att vi som har ryggmärgsvanan att betala cash kan ta ut stålar där innan vi går in och handlar. Det finns flera system än så för att minska penningtransporter i fordon. Låter smartare att göra det än köra runt dem i mer och mer bepansrade fordon.

För egen del ska jag bidra med det jag kan. Från och med nu ska jag lära om från att betala kontant till att betala med kort så ofta jag kan.  


Kent Andersson

Han slutade mitt i sitt värv denne man från Götet som alltid hade sina rötter i närminnet.
Har  haft förmånen att både se och höra honom framföra egna dikter, teater och sång.
En av dem han skrivit är Vingen från 1984:

Vi går alla omkring med en vinge
som vi inte kan flyga med
som blir till en börda för oss
som vi måste smyga med.
Vi hade nog kunnat flyga
om inte alla självutnämnda vicevärdar,
skolmästare
och alla dom praktiska, taktiska,
nitiska, kritiska,
anemeiska, akademiska
felfinnarna med pekpinnarna
hade sagt:
du kan väl inte flyga!
Håll dig på marken, din envingade djävel!
Och drömmer du ens om att våga
med ett enda vingeslag
pröva din flygförmåga
så tar vi din vinge en dag!
Vi går alla omkring med en vinge,
en dröm, en längtan, en sång.
Tänk om våra vingar finge
flyga tillsammans en gång!


Kongressen mer än bara föräldraförsäkring

Tycker att det  bidde en tumme av  föräldraförsäkringen, men om den  har redan rapporterats högt och lågt,  och känns inget roligt att skriva om.  Då är det roligare att tänka på alla de kloka inlägg som gjordes från talarstolarna där i Malmö i den frågan - framförallt de ungas ger hopp om framtiden.

Då känns det  viktigare att skriva några rader om debatten om "Allas lika värde" (vet inte om det hette just så).  Både det beklämmande att det inte var rusning till talarlistorna, men också att det inte bara var floskler och högtidsord som uttalades av de som gick upp. Det gjorde ont i magen att höra Luciano Astudillo berätta om att när han och hans dåvarande sambo blev föräldrar. Inte att de blev föräldrar men att det på deras smörgåsbricka efter förlossningen saknades den svenska flagga som var kutym på det BBet. Välmenat eller inte - redan där definierades vem som är och vem som inte är en riktig svensk. Eller  Abbas Zarrinbour från Göteborg som egentligen inte hade tänkt gå upp i frågan, men gjorde det för att det var så få talare, och som sa att utanförskapet inte var problemet utan innanförskapet: Dörrarna är stängda! 




hits