Tänk om det inte varit skinnskallar och AFA

15 Skinnskallar och lika många AFAner  drabbade samman igår vid Brommaplan. Polisen kallar det för våldsamt upplopp och där fanns både tårgas, blodvite och givetvis en massa poliser. Det ledde till text och bild på Metros förstasida, en liten artikel i SvD och inte nåt i DNs nätupplaga. Med andra ord inte något intressant samhällsfenomen som måste förklaras. Ungefär lika ointressant som fotbollshuliganism.

Men tänk om det varit invandrargrabbar (vilka det nu är)  och svennar som hamnat i ett vanligt hederligt (vad det nu är) slagsmål. Ett sånt där som många grabbar varit med i under årens lopp. Hade det fått vara det vanliga slagsmål det varit. Eller hade tidningarna kallat in experter och politiker i parti och minut som fått ge allt etniska förtecken?

Kommentarer:
Postat av: Mats

Jo. Fast om det nu är etniska grupper som slåss, och som hatar varandra just pga av sina etniska tillhörigheter, så är det ju i och för sig ett värre samhällsproblem än om packade fotbollshuliganer pucklar på varandra?

2005-11-17 @ 16:12:25
Postat av: Janne

Jag tycker jämförelsen haltar lite. Skinnskallarna och AFAnerna är ju dels rätt väldefinierade grupper och dessutom väldigt homogena. Det ligger liksom i deras själva existens att de ska puckla på varandra. Det finns inga frågetecken att räta ut.
Men när det bildas grupper på etnisk grund, är det som Mats säger ett värre samhällsproblem som bör utredas grundligt. (Sedan kan man ju förstås ifrågasätta om denna grundliga utredning behöver göras i media...)

Postat av: Heli

Håller med och inte. Om problemet är etniskt så ska man inte ducka, men för mig år frågan mer att man gör etnicitet av nåt som inte är det: Vem gör etnicitet av folk som det går bra för? Problemet kanske är nåt annat än härkomst...

..när vi var små, då var det finnungarna (jagär en av dem) som var roten till det onda :)

2005-11-18 @ 18:30:49

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits