Man måste välja vad som är viktigast

I helgen inleds sossarnas partikongress och redan på söndag kan det bli en (av de hetaste där) debatt.
Den om hur föräldraförsäkringen ska se ut. Om jag fattat rätt så finns det två linjer:  Den som drivs av partistyrelsen som inte vill/vågar ändra nåt.  Åse Peterson har skrivit några 
ledarkrönikor om detta. Men man behöver inte läsa just henne för att inse att dagens mest känsliga fråga är att ens antyda att man vill peta det minsta lilla i hur föräldrar tar ut ledigheten när de får barn.

En annan fråga som inte alls har samma sorts känsloprägel är att kvinnor fortfarande har får mindre betalt för lika eller likvärdigt arbete än vad män får. Inte heller blir politiker ängsliga när de talar om minska ofrivilliga deltider eller att det måste bli en ände på timvikariat - vilka båda är vanligare bland kvinnor. Nej, här tassas det verkligen inte fram utan här slås ofta på stora trumman att sånt inte gör hemma i  ett jämställt samhälle. För att inte tala om upprördheten när det då och då kommer fram att arbetsgivare frågar unga kvinnor om de tänker skaffa barn.

Men kan man tycka att det är lika viktigt att politiker inte peta i föräldraförsäkringen och  att villkoren i arbetslivet måste bli jämställda.? Jag tror inte att det går, man måste välja.

För så länge arbetsgivare räknar med att det är kvinnorna som är hemma med barnen när de är små, så länge kommer det anses mer riskabelt att anställa en kvinna i fertil ålder. Och då spelar det ingen roll om de ens funderat på att försöka skaffa barn eller inte. Och så länge kommer kvinnor att erbjudas otryggare villkor, sämre möjligheter till utveckling (de ska ju ändå inte vara på jobbet lika mycket som män..)
Men om män i samma ålder är hemma ungefär lika mycket, då är det lika riskabelt att anställa dem och det torde betyda att olika behandling av könen -  om inte försvinner -  minskar åtskilligt. Och det händer inte av sig självt- det är bara att titta på utvecklingen de senaste tio åren.

Jag tycker de på sossekongressen, som inte vill ändra nåt i dagens f-försäkring också erkänner att de jämställda villkoren i arbetslivet inte är lika viktiga som att låta familjer fritt bestämma (hur fritt det fria valet nu är..). Och på alla andra partiers kongresser, landsmöten och stämmor för den delen.


Kommentarer:
Postat av: Ulrika

Håller helt med dig Heli. Socialdemokraterna tappar helt sin trovärdighet som ett feministiskt parti om man inte nu sätter ner foten och verkar för en individualiserad föräldraförsäkring som leder till en mer jämställd arbetsmarknad.

2005-10-26 @ 22:34:40
Postat av: Heli

Ja, och om några dagar vet vi om modet eller fegheten vann.

2005-10-27 @ 15:15:01

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits