Vissa folkgrupper...

Läste en insändare i DN häromdagen, om rätten att bli svensk medborgare. Ove hette han som skrev.
Även om jag inte delar hans uppfattning om vilka krav som ska ställas för att få bli medborgare i detta land, så tycker jag att det är hans fulla rätt att uttrycka dem.
Det jag direkt ogillar är att han klumpar ihop alla från ett land till en grupp och tillskriver dem ett beteende.  Han skrev att  vissa invandrargrupper skickar sina barn tillbaka till föräldrarnas ursprungsländer. Detta exemplifierade han med ett typfall. Min enkla fråga är varför alla från det landet ska var ansvariga för vad andra individer gör? Samma resonemang har Mauricio Rojas. Invandrare är ansvariga för handlingar som andra människor som råkar komma från samma land utför. Helt sjukt!
Det är som om alla födda i Sverige just för att de är födda just här är personligt ansvariga för att polismorden i Malexander kunde genomföras.

Jag tycker att vi alla har ansvar för varandra. Ansvar att ingripa efter förmåga när något felaktigt sker framför våra ögon - t ex nåt så enkelt som att att be nån att ta ner skorna  från sätet/lägga en tidning under, istället för att kverulera om förtappad ungdom när de lämnat tunnelbanan. Ansvar att anmäla om vi vet att något brottsligt skett som vi känner till....eller ställa upp som vittnen. Inte titta bort och hoppas att det löser sig av sig självt.  För som Martin Luther King sa, det är inte bara de ondas handling, det är också de godas tystnad..


Från DN till Svenskan

Har inte haft morgontidning hemma särskilt länge, knappt två år.Har inte känt nåt behov och när det väl uppstod fanns tidningen på jobbet.  Sedan började suget efter tidning till frukost bli större och det blev en DN-prenumeration  istället för en på SvD eller Länsan.

Men nu när det var dags att förlänga, slopade jag DN. Jag tycker att det har blivit dålig, lite kvällstidningshang-around och en suddighet på vilka sidor som är nyheter och vilka politiska. Om det inte räckte - numera berömmer sig debattredaktören en gång i veckan själv genom att visa på hur hans  ypperliga artikelval har påverkat den offentliga debatten. I min värld räcker det med makten han har att välja artiklar, han behöver inte ännu mer utrymme - det finns andra som skulle ha mer nytta av den.

Så från oktober blir det SvD istället. Bättre journalistik oavsett vilken bilaga man bläddrar i, tydlig skillnad på nyheter och ledare. Och om det inte räckte - när det gäller korsord och Sudoku kommer DN inte ens tvåa.


Var är våldtäkter vanligast?

SvD skriver den 23 sep att de flesta våldtäkterna sker utanför krogen. Det är inte sant, de flesta sker inomhus, inte alltför sällan av män som känner offret sedan tidigare. Men sådana betraktas inte som liak riktiga våldtäkter som överfalls-. Det är bra att de skriver, men det är  paradoxalt att man skrämmer kvinnor till att stanna hemma, när risken egentligen är större där..

Genom att i media bara skriva om det som sker i det offentliga, som är lätt att bildsätta och göra krigsrubrik, bygger man vidare på bilden att våldtäktsmän är snuskiga kufar som hukar i buskarna, istället för vanliga män som finns på våra jobb eller sällskapskretsar. På så sätt bidrar även SvD till att bidra till myten att överfallsvåldtäkter är de enda "riktiga" våldtäkterna. Dessbättre har Katarina Wennstam fått skriva på debattsidan. Jag har läst hennes böcker Flickan och skulden samt En riktig våldtäktsmän - de kan rekommenderas.

Norska röda laget vann!

Uttrycket tudelade känslor har fått ytterligare ett ansikte: Det känns kanon att den borgerliga regeringen i Norge föll, men det känns illa att Framskrettspartiet ökade men så många röster...bu för populism och främlingsfientlighet ! 

FI

Vad lätt det är att förminska och förlöjliga Feminstiskt initiativ. Att som Lena Mellin i Aftonbladet fråga sig vad de har att dölja i det fall de inte tillåter mediabevakning. Frågan borde snarare vara varför man inte vill visa att man är med i FI? För det handlar  knappast  om ledargestalterna som inte vill visa sig för media. Utan de många tusentals aktiva gräsrötter runt om i landet , som är rädda för att det kan leda till negativa konsekvenser om de syns offentligt...på jobbet, bland vänner och bekanta eller på något annat sätt.  Som inte "kommit ut som feminister".

Det tycker jag borde vara långt mer intressant för Lena M och andra skribenter att fundera över. Vad är det som gör att man tror att man får ett svårare liv, om det blir känt att man är feminist och för lika villkor för bådda könen? Och vad är det som gör att så många väljer att aktivera sig i en sådan politiskt rörelse i en tid när andra organisationer och partier har svårt att locka till sig medlemmar?

Straff eller hämnd?

I helgen satt en kompis och jag och snackade om brottslighet. Samtalet mynnade ut i att det är bättre för alla - offer, samhälle och gärningsmän - med straff istället för hämnd.
Döm om min förvåning när lagråd och justitieminister vill öppna för att enskilda personer ska kunna vara med och påverka straffets längd.. Det spelar mindre roll att Bodström säger att det inte ska bli som i staterna där de anhörigas ord väger tyngst i de fall de har rätten att yttra sig.
För med en sådan ändring öppnar vi för hämndinslag i rättskipningen ochdå är det inte lagstiftade straffsatser eller andra beslutade regler som ska avgöra straffets längd.
Samtidigt frågar jag mig på hur de som drabbats eller deras anhöriga reagerar om de får rätt att yttra sig i mål och sedan känna att det egentligen inte spelade så stor roll vad de tyckte...


Blir sportförsäkring nästa gång?

Borgarna har nu enats om att lyfta över kostnaden för trafikskador till bilförsäkringen istället för att de ska finansieras gemensamt som övrig vård. Om de mot förmodan skulle vinna valet, öppnar sig outsinliga möjligheter för att steg för steg att sänka skatten. Varför inte skapa försäkringar för sportrelaterade skador som alla som rör på sig måste teckna....som kan ingå i en höjd avgift hos Friskis och Svettis. Eller den riktiga kassakon -  skador i hemmet  -  flyttas ansvaret till hemförsäkringen. Då kan vi snacka om utrymme att sänka skatter. För kan krympa den gemensamma sektorn på ett område  varför låta sig nöja med det?


Samtidigt skapas en fantastiskt arbetsmarknad för jurister. Bara med den föreslagna ändringen komemr tvistemålen att bli fler. Men eftersom det går så många arbetslösa akademiker kanske det hela egentligen är en modern AMS-åtgärd...

hits