Minnesdag för döden på jobbet.

Numera är almanackan full av dagar; kanelbullens, vänsterhäntas och tulpanernas. Knappast lika kända som alla hjärtans, mors eller fars dag. En annan av de okända dagarnas är minnesdagen för arbetslivets offer, instiftad av FFI, Fria fackföreningsinternationalen.  Den dagen är det idag och den har inte bara högtidlighållits i Sverige utan en rad länder från Algeriet till Zimbabwe 

Många tiotusentals människor runt om på jorden dör av jobbet.  I olyckor, av kemikalier och asbest. Värst drabbade är de fattigare länderna där arbetsmiljölagar och fackliga rättigheter inte är värda namnet.

Att jobba är inte riskfritt i Sverige heller. Förra året dog 67 personer på jobbet och många fler skadades allvarligt. Det är en ökning av dödsfallen jämfört med året innan vilket  nästan helt förklaras med stormen Gudrun.

Jag minns tydligt hur Reinfeldt med flera sa att i denna katastrofens stund kan vi inte vara stelbenta utan måste kunna rucka på  arbetsmiljö- och arbetstidslagen. Detta trots att flera påminde om hur många som dog i röjarbetet efter den förra, stora stormen. Hoppas att även han fick möjlighet att hedra arbetslivets offer med en tyst minut idag.


Kommentarer:
Postat av: A Girl Named Dick

åh, du lär mig alltid ngt nytt heli!

här firade man "secretary day" i veckan, som av förståeliga skäl numera döpts om till "administrators day" vilket varken låter mycket bättre eller mer meningsfullt.

på tal om dagar: mina ständigt så osäkra källor hävdar att internationella kvinnodagen i ryssland firas med att män ger blommor till alla kvinnor han känner, som mamma, syster och postkassörskan. sorgligt eller roligt, ibland är det svårt att välja.

Postat av: Heli

dina ständigt osäkra källor har rätt om att kvinnodagen är en bra dag för blomsterhandlarna i Ryssland...tur att det är till glädje för nån...

2006-04-30 @ 19:47:38
URL: http://helis.webblogg.se

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits