Två plus 120 goda och minst 2148 dåliga nyheter

De goda nyheterna är att Mexiko och Liberia under 2005 slutade  tillämpa dödsstraff, vilket gör att det nu är  122 länder som i lagstiftningen eller i praktiken har avskaffat det.

De dåliga är att minst 2148 människor avrättades under förra året. Kina toppar med minst 1700 dödanden. De har ingen officiell statistik så det är antagligen många fler. Landet är knappast känt för varken öppenhet eller demokrati. Många avrättningar sker i det dolda och efter summariska eller inga rättegånger - så där dör alla eventuella argument om att det ska ha en avskräckande effekt.  Enligt en kinesisk expert är det närmare 8000 som avrättades förra året. I Kina är 68 brott belagda med dödsstraff, till exempel förskingring och skattefusk.

Förutom Kina ligger tre länder i topp på den här skammens lista: Iran, Saudiarabien och USA. Det visar 
Amnestys årliga rapport om dödsstraffet. Dessbättre tar de inte ens sammantaget livet av tillnärmelsevis så många människor som Kina. Men icke desto mindre är avrättning en del av rättssystemet i dessa länder.

Iran är det enda landet som avrättar minderåriga vilket är ett brott mot FNs barnkonvention som Iran har anslutit sig till.  Här kan man dömas till döden för otrohet och otuktigt beteende. I Saudiarabien har människor förts till avrättning utan att de vet om att de är dömda till döden. De flesta som dömts är utlänningar och många har varken haft ombud eller tolk under rättegången.

Inte något direkt smickrande sällskap för landet som kallar sig världens största demokrati. Det är dock inte alla delstater som avrättar medborgarna och dödsstraffet mot minderåriga har avskaffats av Högsta Domstolen. Opinionen mot dödsstraff har ökat under senare år. Säkert beroende på att det visat sig att över hundra personer som satt på Death Row var oskyldigt  dömda. De hade tur att de fortfarande levde när sanningen kom fram. Hur många som avrättats på felaktiga grunder vet ingen. Om det så bara är en enda människa borde det vara skäl nog åtminstone för USA att avskaffa ett straff som inte hör hemma i en demokrati. Samtidigt skulle det ge mer kraft bakom Bush´s krav om respekt för mänskliga rättigheter i andra länder. Som senast idag under det kinesiska statsbesöket overthere.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits