Hur mycket kostar Zlatans skor?

Zlatan betalar säkert ingenting för sina fotbollsskor och det är helt ok. Det är inte en en fråga om att ha råd eller inte. Ingen ska behöva betala för sina arbetskläder.  Om de som syr skor till fotbollslagen har arbetskläder själva vet jag inte. Däremot  vet jag att det syr skor och annat till urusla löner som inte räcker till försörjning.

Det samtidigt som sportjättar som Adidas och Nike formligen spottar pengar över fotbolls-VM och tillandra reklamkontrakt. Och säljer sina prylar till åskådare både borta och hemma till fantasipriser. Vinsterna lär inte utebli.,

Helt sjukt skulle Grynet ha sagt. Det är klart att de som gör skorna ska ha anständiga löner och villkor på jobbet som inte skadar och dödar.

Engelska LO har nu startat en kampanj mot de taskiga arbetsvillkoren. De ställer bland annat dessa krav: 

• de som får kontrakt på att producera landslagsutrustning ska göra det i fabriker med anständiga arbetsvillkor,

• de ska sätta in åtgärder för att se till att fair play-standard verkligen genomförs,

• de ska bestraffa företag som bryter mot dessa överenskommelser.


Det lär inte handla oma att ha råd eller inte, pengar är inte ett problem för dessa företag. Snarare handlar det om det finns vilja att betala för att det ska vara Rent spel även utanför plan.

Kommentarer:
Postat av: Åsiktstorped-Micke

... samtidigt är de största bovarna varken Adidas eller Nike utan alla no-nameföretag eller billiga märken. Det är lite dubbelt det där, för det ligger ju varken publicitet eller prestige i att gå efter företaget som gör Puma-ripoffsen som säljs på Skopunkten.

Sen kan alltid storföretagen göra mer, men de är som sagt inte de största bovarna. Och att gå efter dem är lika mycket posering som det är välvilja.

Postat av: Jonas H Lindberg

En utmärkt idé! Gör alla som är sysselsatta inom textilindustrin i tredje världen arbetslösa. Det förefaller som en utmärkt metod om man vill skicka tillbaka alla u-länder till ett medeltida bondesamhälle.

2006-06-13 @ 19:03:36
URL: http://jhlindberg.blogspot.com
Postat av: Heli

Jonas: Varför skulle de bli arbetslösa om de får drägliga arbetsvillkor i de länderna? Skulle vi sluta köpa då??
Micke: Bov är inte alltid lätt. Är det värre att utnyttja storföretag än arbetare? Märkesföretagen har makt att skapa förändring på ett annat sätt än de anonyma. Det är de som är de stora köparna i Asien.

2006-06-14 @ 09:54:55
URL: http://helis.webblogg.se
Postat av: Åsiktstorped-Micke

Heli: är det verkligen så? Jag misstänker att de mindre köparna är minst lika stora, men inte var för sig. Jag tror inte att Adidas och Nike själva står för mer än 50% av all världens sportskotillverkning. Inte ens om du slänger dit Puma och något mer märke.

Problemet med att anfalla enbart storföretagen är att man just öppnar för sån här kritik, vilket gör att fackens argument börjar halta.

Såvida inte du har några bra siffror att slänga på mig så är jag inte mer övertygad nu än tidigare.

2006-06-14 @ 23:08:23
URL: http://www.asiktstorped.se
Postat av: Heli

Kraven TUC ställer är lika vare sig ett litet eller stort företag får kontraktet. Men jag tvivlar på att en liten sportfirma konkurrerar ut NIke mfl när det handlar om landslagsutrustning...

Problemet med att få fram siffror är att företagen säger att det är företagshemligheter. Så någon exakt siffra kan åtminstone inte jag få fram. Men om det är 50 eller 49%..
Fördelen med att pressa storföretagen är de säger sig inte vilja förknippa sina varumärken med taskiga arbetsvillkor. De är också de som gör de stora beställningarna och kan därmed med sitt agerande ändra normer.
Det är det som är viktigt; att via tryck få dem att betala lite mer till sina underleverantörer coh tillåta facklig organisering. Gör de det, då tvingar man de mindre köparna att göra likaledes. Inte på en dag eller två, men i längden.

2006-06-15 @ 08:55:03
URL: http://helis.webblogg.se
Postat av: Marcus Persson

En riktigt bra ide tycker jag. Det borde vara så i alla sporter.. Skit cool blogg.....

2006-12-05 @ 09:10:15

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits