Kontraproduktivt med icke godkänt

Det är inte bara helt knäppt att använda betyg till att förbjuda åsikter, det har antagligen totalt motsatt verkan. Samtidigt visar dagens förslag om att ge elever IG om de hyser "fel åsikter" att lärarna inte verkar ha argument så det räcker att ta debatten med de ungdomar som visar rasistiska, nazistiska eller andra ickedemokratiska sympatier. Föga förvånanande trycke fp-militanten Björklund fram sitt ordningsbetyg, är någon förvånad.

Jag tror inte att någon av de två metoderna fungerar.  Repressalier ändrar inte åsikter, iallafall inte åt det håll de är tänkta att göra.

Jag är övertygad om att det gång efter gång handlar om att ta en öppen debatt i klassrummen eller korridorerna och då den uppstår.  Inte någon annan gång utan just där och just då när problemen uppstår. Men det går inte gå till som alltför ofta idag , att ungarna för höra att  så  får man inte tycka (jag vet att det inte är ovanligt). Hade någon sagt så till mig i gymnasiet hade jag av ren princip tyckt just så och ännu mer.

Nej, upp med alla åsikter i ljuset. Analysera  flygbladen som delas ut på skolan, tillsammans med eleverna. Det är bara så fördomar, lögner och populism kan bemötas, avlövas och spricka även i de ungas ögon.  Fler lärare måste få tid och stöd att skaffa sig argument mot  nasse- och rassepropagandan. Har man inte kunskaperna internt finns det andra att ta hjälp av, även i det här ämnet.  

De samtalen måste tas med barn och ungdomar - kan vi inte föra en allvarligt menad  debatt med de i tidiga år, vem tror att det blir lättare när de blir äldre?

Samtidigt måste varenda skola måste jobba stenhårt med den demokratiska värdegrunden från skolstart och framåt.  Och den värdegrunden måste sitta i magbotten på varenda vuxen i skolan - inte bara eleverna. För som känt - det är inte vad man säger, utan vad man gör som gäller. Både i skolan, och hemma vid matbordet.

Kommentarer:
Postat av: Anna

Jättebra sagt! Så bör vi göra! Stå på er alla och kämpa mot rasismen.

2006-04-06 @ 14:36:51

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits