6-8 brödskivor om dagen

En av de mest hågkomna reklamkampanjerna var den  om att Socialstyrelsen rekommenderar 6-8 brödskivor om dagen. De orden fyllde stortavlor och tidningssidor på sjuttiotalet, radio- och tevereklam hade (dessbättre) inte sett dagens ljus.

Under senare år har jag då och då frågat folk vem som var avsändaren. Förutom alla förvånade blickar över en så självklar fråga har svaret jag fått, med ett undantag, varit Socialstyrelsen, så klart.  Men det är varken så klart eller rätt svar.

Avsändaren var branschorganisationen Brödinstitutet. De tog Socialstyrelsens kostexpertgrupps slutsatser och räknade om de till brödskivor. Helt enkelt för att de ville sälja mer bröd. 

Sovjetfasoner och överförmynderi var vanliga ord på insändarsidor, vid fikabord och annorstädes där kampanjen diskuterades. Oavsett vilka fasoner vi tyckte att det var så lydde vi budskapet. Brödförsäljningen ökade rejält, med tolv procent under tre år och har fortsatt öka sedan dess. Numera mumsar vi i oss 54 kg bröd mot sjuttiotalets 36 kilo. Det blir någonstans mellan tre och fem skivor: en bit kvar till det uppsatta försäljningsmålet.

Det återstår att se om Brödinstitutet kommer att kampanja igen. Om så, tvivlar jag på att de kan flyckas med samma genomslag en gång till. Reklambruset kräver mer idag än deras förra gång. Jag har dock inte det minsta tvivel att  nästa deras annons inte kommer att vara i myndighetsförklädnad. Inte heller tiderna är desamma som för trettio år sedan.

Kommentarer:
Postat av: N|.

Fr a så var det en av Sveriges bästa byråer som gjorde kampanjen. Och dess genomslag är inget att hymla om.

Postat av: Heli

Nej, genomslaget är ingenting att hymla om. Men jag tycker att det är intressant att de flesta fortfarande tror att det var Socialstyrelsens kampanj. Och med lite eftertanke så är det ett betyg för tilliten för den myndigheten, trots det höga tonläget som debatten hade då.

2006-06-02 @ 21:50:25
URL: http://helis.webblogg.se

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits