Trygghet a´la Littorin

"Tryggheten sitter i att man får en fast anställning." Med de orden avslutade S-Å Littorin sin medverkan i söndagens Agenda.  Är det därför  borgarna ska riva upp den lag som skulle givit många av de hundratusentals tillfälligt anställda större chans till fast jobb?

Länkad till
http://intressant.se/intressant


Välj rätt utbildning vid 15 och bliv vid ditt val

De senaste dagarna har den borgerliga utbildningspolitiken visat sig steg för steg.

Först kom den om att gymnasiet ska göras om. Eller rättare sagt,  ta stegen tillbaka till den där man utbildar till återvändsgrändar. Alla ska inte längre läsa ämnen så att de ger högskolekompetens. De som läser yrkesförberedande program kommer inte att göra det.  Ingen nyhet - såhär har åtminstone fp tyckt hyfsat länge.

Sedan kom beskedet om att man drar in pengar för den kommunala vuxenutbildningen. Inte heller det någon nyhet för den som har lite koll på Leijonborgs parti.

Det senaste som kom ut från utbildningsdepartementet är att det ska bli färre som kommer in på högskola genom 25:4-kvoten. Alltså svårare för de som är över 25 år men har minst 4 års arbetslivserfarenhet. Nyhet, nä inte det heller.

Med borgerlig politik gäller det för 15-16-åringar att göra rätt gymnasieval. Om man har minsta tanke på att någon gång läsa vidare gäller det att sky allt som har med yrkesförberedande eller lärling att göra. Det gäller att se till att blir högskolebehörig när man har den första chansen.

För med minskade möjligheter till vuxenstudier och krympande värdering av arbetslivserfarenheter ser den andra chansen att bli mer hypotetiskt än något annat. 


Länkat till
http://intressant.se/intressantDatorer eller städartiklar

Några få rader i budgetproppen handlar om att det ska bli dyrare att ha hemdator via arbetsgivaren. Sådant ska skatten höjas på. Ingen stor sak i det stora hela, men kanske en signal. Eftersom varje hundralapp betyder mer för den som har taskigt med pengar, så det kommer att kännas mest för de som har minst tillgång till IT och datorer på jobbet.

Breda kunskaper även i data och IT är är med lyfter Sverige som kunskapsnation och ökar vår konkurrenskraft. Men för många  vars enda möjlighet att förkovra sig i datakunskaper finns i hemmet blir det dyrare att hänga med. Samtidigt aviserar man skattelättnader för hushållstjänster. Och hur är det nu det brukar låta, att vi ska konkurrera med hög kompetens eller med låga löner....

Länkat till
http://intressant.se/intressant


Arbetslöshetsförsäkringen och moderaterna

Moderaterna hävdar i alla sammanhang valfrihet för individen , inte politikerna, att bestämma över sina egna liv. Hur rimmar det med att göra en frivillig försäkring till obligatorisk?

I praktisk politik är det tydligen inte lika viktigt, iallafall inte när det gäller arbetslöshetsförsäkringen. Den ska göras obligatorisk om m får bestämma. Alla som jobbar måste vara med. Deras valfrihet består i att individen får bestämma i vilken av a-kassorna man ska vara med. Sedan höjer de individens avgift och försämrar villkoren för denna obligatoriska försäkring. 

Hur det kommer att påverka lönenivåer , villkoren i arbetslivet och skapa orättvisa kommenterar jag inte den här gången. Nu handlar det om en fråga som knappast synts när a-kassan debatterats. Nämligen varifrån arbetslöshetsförsäkringens pengar kommer( utöver de avgifter som de som är med i den betalar). Det är inte från skattemedel slantarna trillar in.

Nej, ersättningen från a-kassan finansieras till största del med en arbetsmarknadsavgift om knappt  4,5 procent. En stor del av det är utrymme som man i avtalsförhandlingar avstått från att lägga på  lönen för att istället lägga på en klok arbetslöshetsförsäkring. Och den avgiften täcker gott och väl kostnaderna för försäkringen.

Mig veterligt finns inga förslag om att försämringarna i a-kassan ska ge motsvarande sänkning av nämnda avgift. Högern säger att de vill spara tio miljarder i försäkringen. I klartext betyder det att de vill använda pengarna som avgiften ger till något annat än det de är avsedda för. Det är inte utan att ordet konfiskation dyker upp på näthinnan. 

Länkat till
http://intressant.se/iintressantIngen elit enligt Bildt

Läser Bildt-citatet i dagens SvD när han kommenterar ministrarnas svartjobbsanvändande: "Det visar väl att vi inte inte är rekryterade ur någon elit, som har råd att göra det här" (Anlita vit arbetskraft).

Nej just det! Vilken normal knegare som helst kan identifiera sig med deras inkomster och verkligen känna sympati för alla de i  regeringen som har det så taskigt ställt. 

 
Ingen av de tjänar mindre än en halv miljon om året. visar SRs sammanställning.Stegö-Chilo t ex har en liten månadslön på över 50 000 pix.  Bildt själv måste få det att gå ihop i slutet av månaden med bara 190 000 att röra sig med. Minus skatt förstås. Det måste sannerligen vara ett tufft beting och dessutom försöka fixa det månad efter månad efter månad. 

Vad sägs om att starta en insamling?

Länkat till http://intressant.se/intressant


 

.En licensfuskare till i regeringen

Tobias Billström har inte heller betalt tevelicens av politiska skäl - han gillar inte SvT sa han nyss på ekot. Men nu har han kommit till insikt och förstått att samhällets lagar gäller även för honom. Undrar om han gjort det om han inte blivit minister.

Ytterligare en moderat som tycker att det har rätt att ställa sig utanför de demokratiskt beslutade reglerna i samhället. Det rimmar dåligt med ropen om lag, ordning och flera poliser, men samtidigt förklarar deras beteenden varför de så starkt förordar just sådant. De tar helt enkelt sin egen bristande rättsmoral och utgår från att det är det normala.  

Länkat till
http://intressant.se/intressant


Från svartjobb till licensmitning

Det är lite komiskt att det är just kulturministern som inte har betalat tevelicens sedan början av nittiotalet. Hennes förklaring om att hon flyttat in och ut ur Sverige lika krystat dålig som kollegans om dåliga inkomster. Det enda som hade klingat mer falskt är att hon skyllt på ungdomligt oförstånd. Att teveanmälan kom in dagarna före hon skulle tillträda, liknar mer egennytta än förståelse för varför man ska betala. Som de 90 procent som gör det idag.

Om jag slår ihop att hon inte betalat vitt för jobb med licensfusket , blir det en bild av en person som har ett synsätt som jag inte gillar. En som står över det som gäller för alla andra, trots att det är demokratiskt beslutat. Som utan problem kan låta andra betala det som man själv är med och nyttjar. Och samtidigt som hon inte ser några fel med sitt eget handlande, har hon krävt mer kontroll och högre krav på de som fuskar - men då har det alltid handlat om de andra, de av en annan sort..


Undrar vad Reinfeldt tänkter om sina ministerutnämningar en dag som denna?

Länkat till
http://intressant.se/intressant


Om kärlek

 I bokhyllan står Kahlil Gibrans Profeten. Här på nätet hittar jag den på engelska, lika vacker och tidlös som den svenska översättningen. Den får vi dela när vi ses...

On Love

Then said Almitra, "Speak to us of Love."
And he raised his head and looked upon the people, and there fell a stillness upon them. And with a great voice he said:

When love beckons to you follow him,

Though his ways are hard and steep.

And when his wings enfold you yield to him,

Though the sword hidden among his pinions may wound you.


And when he speaks to you believe in him,

Though his voice may shatter your dreams as the north wind lays waste the garden.

For even as love crowns you so shall he crucify you.
Even as he is for your growth so is he for your pruning.

Even as he ascends to your height and caresses your tenderest branches that quiver in the sun,

So shall he descend to your roots and shake them in their clinging to the earth.


Like sheaves of corn he gathers you unto himself.

He threshes you to make you naked.

He sifts you to free you from your husks.

He grinds you to whiteness.

He kneads you until you are pliant;

And then he assigns you to his sacred fire, that you may become sacred bread for God's sacred feast.
All these things shall love do unto you that you may know the secrets of your heart, and in that knowledge become a fragment of Life's heart.


But if in your fear you would seek only love's peace and love's pleasure,

Then it is better for you that you cover your nakedness and pass out of love's threshing-floor,

Into the seasonless world where you shall laugh, but not all of your laughter, and weep, but not all of your tears.


Love gives naught but itself and takes naught but from itself.

Love possesses not nor would it be possessed;

For love is sufficient unto love.

When you love you should not say, "God is in my heart," but rather, I am in the heart of God."

And think not you can direct the course of love, for love, if it finds you worthy, directs your course.

Love has no other desire but to fulfil itself.


But if you love and must needs have desires, let these be your desires:

To melt and be like a running brook that sings its melody to the night.

To know the pain of too much tenderness.

To be wounded by your own understanding of love;

And to bleed willingly and joyfully.

To wake at dawn with a winged heart and give thanks for another day of loving;

To rest at the noon hour and meditate love's ecstasy;

To return home at eventide with gratitude;

And then to sleep with a prayer for the beloved in your heart and a song of praise upon your lips.


Svartstäd 2: Inte råd trots miljoninkomst

Tappar hakan när jag läser TT-meddelandet om Borelius inkomster under den tid hon anlitade svart arbetskraft. Tillsammmans med sambon, tillika barnens far, snodde de ihop över 16 miljoner under nittotalet. Inte direkt så att de behövt leva på skorpor och vatten. Trots det hade de inte råd med vita löner för de som jobbade hemma hos dem.

Borelius svar är att hon och sambon hade skilda ekonomier och barnomsorgen var hennes ansvar. Hur krystat låter inte det. Och om nu hennes pengar inte räckte - undrar om fadern hade vägrat att låna ut en slant för att barnen skulle ha det bra?

En insändarskribentei SvD idag liknar det, liksom jag,   vid stöld . Hon tycker att Borelius ska betala tillbaka värdet av det hon undanhållit  från de som jobbat hos henne, t ex pension. Jag kan bara hålla med! 

2006-10-10

Svarthjälp trots miljoninkomster

Stockholm (TT)

Nyblivna handelsministern Maria Borelius och hennes man tjänade tillsammans 16,7 miljoner kronor under 1990-talet, de år då handelsministern inte ansåg sig ha råd att betala de barnflickor hon anlitade vitt.

Det har Expressen räknat ut efter att ha granskat parets deklarationer under 1990-talet. Maken var den som tjänade mest, eller sammanlagt 12,9 miljoner under 1990-talet. Maria Borelius var egenföretagare och deklarerade för sammanlagt 3,8 miljoner kronor mellan åren 1990—1999.

Handelsministerns förklaring till att hon i helgen sagt att hon inte hade råd att betala familjens barnflickor vitt är att hon och hennes man hade helt skilda ekonomier och att hon som egenföretagare hade låga eller normala inkomster. Att betala för barnflickan låg på hennes lott.

Länkat till
http://intressant.se/intressant


Märkligt med Sopranos

I förra veckan eller om det var  veckan före det läste jag artiklar om den svenska organiserade brottsligheten. Det handlade om bilbomber och beskyddarpengar och mordförsök. Hittade inte en enda person eller ett enda ord som försvarade sådana handlingar. Det gör inte jag heller, maffia finns det inget gott med. 

Däremot blir jag smått fascinerad av att samma personer i nästa andetag kan säga att  Sopranos är en av de bästa teveserierna och att det egentligen är synd om Tony.  Det kanske han är, men likafullt är det maffiametoder på bättre sändningstid, även om de utspelar sig på andra sidan jorden. Ännu skummare är det att serien hyllas i USA, med sin syn på hårdare tag mot brott och längre straff. Hur får de ihop det?


Svartstäd eller mätta mun efter matsäck?

Två av de nya ministrarna har betalat svarta löner. Den ena väljer anfall är bästa försvar och säger att om det är fel så får ni väl avsätta mig. Den andra ursäkter det med många barn och taskig ekonomi. Att hon inte hade råd att betala vitt. Ska man skratta eller gråta?

Med ett sådant resonemang kan man ursäkta mycket.  Gratisåka tåget till Göteborg om man vill dit men inte har råd. Helt sonika sno böcker på bibblan för att pengarna inte räcker till att köpa egna. Plocka  morgontidningen ur någon annans brevlåda för att prenumerationen blev för dyr. 

Eller så kan man ju inrätta sitt liv efter de ekonomiska förutsättningar man har.Men sådant verkar inte vara viktigt för varken de två ministrarna eller för Reinfeldt. Hans goddag yxskaft-svar var att de inte levt sina liv utifrån förutsättningar att de skulle granskas på det sätt som ministrar granskas. Det gör inte mina polare heller, men de anpassar likafullt utgifter efter inkomster.

Länkat till 
http://intressant.se/intressant


Räcker inte 10 former?

Reinfeldt sa i sin lååånga regeringsförklaring att det måste bli lättare att anställa. Bildt var snabbt ute och sa att lagen om anställningsskydd måste ändras. Att han får stöd av Olofsson är ingen nyhet. Det har hon  ju upprepat de senaste åren. 

Vad  är problemet? Idag finns runt tio former där man kan anställa på viss tid och  runt vart sjunde jobb har en deadline, dvs är tidsbegränsade. Det visar väl att det inte är svårt att anställa folk på kortare perioder om man så vill och behöver.

Nu  tror jag att det inte är anställningsdelen Bildt och Olofsson har bekymmer med, utan när det ska sägas upp. Det är inte heller svårt att göra idag. Om det vore det, ja då fanns knappast hundratusentals arbetslösa, eller? Arbetsgivare kan säga upp när det blir arbetsbrist, vilken han/hon i stort sett  har hela makten över när det blir det.

Men inte arbetsgivaren får inte välja ut vem som ska sluta. Det bestäms av turordningsreglerna i lagen om man inte lyckas övertyga facket om att det krävs undantag ifrån dem. Det är det som skaver i dessa borgare.

Länkat till
http://intressant.se/intressant


hits