Arbetslöshetsförsäkringen och moderaterna

Moderaterna hävdar i alla sammanhang valfrihet för individen , inte politikerna, att bestämma över sina egna liv. Hur rimmar det med att göra en frivillig försäkring till obligatorisk?

I praktisk politik är det tydligen inte lika viktigt, iallafall inte när det gäller arbetslöshetsförsäkringen. Den ska göras obligatorisk om m får bestämma. Alla som jobbar måste vara med. Deras valfrihet består i att individen får bestämma i vilken av a-kassorna man ska vara med. Sedan höjer de individens avgift och försämrar villkoren för denna obligatoriska försäkring. 

Hur det kommer att påverka lönenivåer , villkoren i arbetslivet och skapa orättvisa kommenterar jag inte den här gången. Nu handlar det om en fråga som knappast synts när a-kassan debatterats. Nämligen varifrån arbetslöshetsförsäkringens pengar kommer( utöver de avgifter som de som är med i den betalar). Det är inte från skattemedel slantarna trillar in.

Nej, ersättningen från a-kassan finansieras till största del med en arbetsmarknadsavgift om knappt  4,5 procent. En stor del av det är utrymme som man i avtalsförhandlingar avstått från att lägga på  lönen för att istället lägga på en klok arbetslöshetsförsäkring. Och den avgiften täcker gott och väl kostnaderna för försäkringen.

Mig veterligt finns inga förslag om att försämringarna i a-kassan ska ge motsvarande sänkning av nämnda avgift. Högern säger att de vill spara tio miljarder i försäkringen. I klartext betyder det att de vill använda pengarna som avgiften ger till något annat än det de är avsedda för. Det är inte utan att ordet konfiskation dyker upp på näthinnan. 

Länkat till
http://intressant.se/iintressant



Kommentarer:
Postat av: Peter Karlberg

Om det nu är så att en avgift betalas med "avstått löneutrymme" med ett särskilt syfte och denna förutsättning ändras får vi väl se till att ta tillbaka löneutrymmet för att betala höjda avgifter till a-kassan.

Postat av: Heli

Problemet är att arbetsmarknadsavgiften inte sänks och därmed uppstår inte det möjliga löneutrymmet.

Besparingen, dvs försämringen, används till att sänka andra skatter. Alltså används avgiften till nåt annat än den var tänkt för.

2006-10-19 @ 08:51:55

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits