Hederspris till World Social forums initiativtagare


Chico Whitaker Ferreira, Brasilien tilldeas Right Liveliihoods hederspirs. Han är initiativtagare till World social forum, det årliga möte som utgör kontrast till det möte som varje år håll i Davos med världens rikaste, World economic forum.

Det första World blir det sjätte gången WSF ordnas .Då blir det samling på en ny kontinent, Afrika och närmare bestämt i Kenya. Där samlas som tidigare gånger folkrörelser från hela världen till en öppen plats för reflektion, möten och debatter. På plats finns kritiker av nyliberal ekonomi och dagens världsordning, organisationer som vill visa demokratiska alternativ och diskutera visioner. Det är organisationer för jordbrukare, fackföreningar, miljörörelser, och andra globala rättviseorganisationer .

Med andra ord, en salig blandning av folk och organisationer med olika erfarenheter av globaliseringens baksida. Med olika möjligheter att göra sina röster hörda på hemmaplan och i världen. Med varierande synsätt på vad som ska göras. Men oavsett olikheter, det är likheterna som förenar. Viljan och kraften att göra skillnad och skapa förändring. Det känns gott i magen!

Länkat till
http://intressant.se/intressant.se


Right Livelihood-priset instiftades 1980 av den svensk-tyske journalisten och filatelisten Jakob von Uexkull, "för att hedra och stödja praktiska lösningar på världens mest akuta problem". Vem som helst får nominera pristagare. I juryn som utser pristagarna sitter cirka tio personer från olika länder.



Muller om lägre löner

Igår presenterade Svenskt Näringsliv en rapport om att lägre löner till några skapar flera jobb. Den sa det inte just så, men det är vad det betyder. Att de lägsta löner nainte ska höjas för att jobbens skull och att det ändå är så få som har de låga löner så länge, så då spelar det inte heller någon större roll.

Hörde en av LOs ekonomer i radion och han raserade teorin om jobb rätt enkelt. Han sa att om det stämde, ja då borde de länder inom EU som har låga minimilöner ha lägre arbetslöshet än Sverige, och så är det inte.

Jag tror att näringslivet bullrar inför nästa års kommande avtalsrörelse. I den för tre år sedan var kollektivavtalens lägsta löner ett av LO-förbundens gemensamma krav. De är sådana krav som Sv Näringsliv redan nu vill mota i grind. För de vet att avtalens lägsta löner är viktigare för långt fler än de som har dem. De har betydelse för hela lönebildningen. Inte minst när a-kassans ersättningsnivåer sänks. Något som i hög grad påverkar de lägsta lönerna på arbetsmarknaden. 

Att arbetgivarna laddar hårt nu är inte underligt. Med alla borgarnas löften om fler i arbete, oavsett förmåga, vädrar de morgonluft i fråga om att kunna pressa lönerna nedåt.

Det är bara genom kollektivavtal de som lägsta lönenivåerna kan garanteras. Och det är bara genom starka sådana som vi slipper se  en nedåtgående lönespiral för alla de som inte har en stark individuell position på arbetsmarknaden. Det blir  med andra ord en tuff uppgift för facket i vårens stora avtalsrörelse. 

Länkat till
http://intressant.se/intressant


Några ljusglimtar i valmörkret

Skulle ljuga om jag sa att jag gillar att det blir en borgerlig regering. Känns mest tomt och trist såhär dagen efter. Men snart nog byts vakuumet  till kampvilja och om fyra år blir det skifte igen.

Det är inte bara borgarvinsten som skapar olust. SDs framgångar skrämmer. Hemma ökar Nd något och verkar få en vågmästarroll. Det ställer krav på oss i de andra partierna. Och vi måste ta det på allvar - det har aldrig funkat att tiga ihjäl ideér, oavsett hur dumma de är. Nu är det dags att  diskutera människovärde och människosyn i breda lager - det är så vi kan visa skillnaderna.

Trots mörkret känns det bra att valdeltagande ökade något i min hemstad, även om det fortfarande är för lågt för att vara bra. Det känns skönt i magen att sossarna ökade i en och annan kommun.  Bra också att sd inte nådde fram till riksdagen. Sthlms stads valutslag om trängselskatter faller mig i smaken och tycker att det är de rösterna som ska avgöra och inga andra. De som pendlar ut och in med bil tar inte med sig sina avgaser hem.



Valaffischerna ger andra budskap än alliansens munnar

De fyra borgerliga går till val på en gemensam politik - det säger de i varje tänkbart sammanhang.  Men om man läser valaffischerna ser det inte alls ut på samma sätt. Åtminstone inte för hälften av dem.
På Kd:s basunerar ut sänkt bensinskatt - det finns inte med i någon överenskommelse 
Fp tjatar på om sitt språktest - det dissades väl av alliansen?

Varför är det ingen som frågar de om det? Och varför är det ingen som frågar moderaterna hur de på stortavlor kan skrika ut att alla ska få 1000 kronor mer när det bara blir hälften? Kanske är det så liten skillnad för Reinfeldt & co att det kvittar. Men för den barnflicka som jobbade hos dem lär det betyda mycket. Centerns affischer däremot är det inte mycket att orda om. Kan bara erinra mig en. Det var något med on och off. Får mig att undra vem det är som behöver en kurs i svenska...

Idag blir det sista rycket i den här valrörelsen med storsamling i solskenet på ett av stadens torg. Ytterligare en chans att prata om det är som viktigt med en och annan väljare.

Länkad till
http://intressant.se/intressant




Reinfeldts egen tolkning av lönenivåer

Reinfeldt hyllar gång kollektivavtal och anständiga löner - en av moderaternas politiska helomvändningar de senaste åren. Men lever han som ha lär? Programmet Uppdrags Granskning visade att en barnflicka (inte au-pair) anställd hos Reinfeldt hade en lön på 32:50 kronor i timmen plus kost och logi. Sammanlagt motsvarar det  57 kronor i timmen.

Enligt Åsa Keller som är ordförande för Hemserviceföretagens branschorganisation skulle lönen varit  kring 90 kronor i timmen, om det följt kollektivavtalets regler. Toivo Öhman, arbetsrättsjurist som knappast kan kopplas till de fackliga leden anser att lönen för en barnflicka (inte au-pair) hos paret Reinfeldt strider mot god sed på arbetsmarknaden.

Reinfeldts försvar: Han räknar värdet av kost och logi annorlunda är programmet. Så var det med trovärdigheten i talet om anständiga löner och vettiga kollektivavtal.

Länkad till 
http://intressant.se/intressant

Nedräkning (för folkpartiet?)

Vaknar till morgonnyheterna som berättar om nästa tur i fp-smeten. Nu är det Expressen-journalisten som berättar om varför LUFaren gav honom lösenordet till Sapnet; för att  hitta sosse-skandaler att skriva om. Igår rapporterades om hur LUFaren  i polisförhören sade att partisekreteraren bett honom att ta på sig skulden. Det kletar ut sig alltmer.  Från fp-håll avstår  man att kommentera. 

Frågan är hur länge de kan göra det. Det handlar om minst sagt grova påståenden.  Stämmer de eller stämmer de inte? Ingen högoddsare att Leijonborg kommer att säga att han hellre talar om de viktiga frågorna. Men även den här soppan är viktig att reda ut. Återigen - hur ser ledarskapet ut i folkpartiet - de strävar faktiskt efter ledarskap för hela landet.

För egen del ska jag fortsätta att prata om den politik jag föredrar med de väljare jag träffar. Och givetvis om att det är viktigt att rösta. Den är en av de få gångerna när alla myndigas röster har precis samma värde.  Det lär bli spännande på söndag men det känns fortfarande som vinnaren finns i röd ringhörna.

Läs moderata landstingsbudgeten 2006 , Reinfeldt

När Persson igår påstod att akutsjukhusen riskerar att säljas ut med moderaterna vid rodret i Sthlms läns landsting, svarade Reinfeldt: Vad jag vet vill man bara sänka skatten med tio öre i Stockholmslandstinget och några utförsäljningar känner jag inte till. Det är inte vår politik du beskriver, du lever i fablernas värld om börsen.

Reinfelt borde nog läsa i moderaternas budget för Stockholms läns landsting 2006. Då får han vet att hans partikompisar beskriver just den politiken R förnekar. För vad annars kan den  här meningen betyda:"Vi anser vidare att samtliga akutsjukhus i stället skall få fortsätta arbetet med att bli mer fristående genom bolagisering och därefter försäljning.”


Anfall är bästa försvar

Jag pratar också hellre om det som påverkar människors möjlighet att leva goda liv när jag pratar politik än skandaler. Men ställer man till de tsjälv och samtidigt går till val på att man är det mest trovärdiga alternativet för Sveriges framtid - ja då ska man inte gnälla för att just trovärdigheten granskas.

Att Leijonborg, hans parti- och allianskompisar undviker att svara på frågor soppan är lätt att begripa. Liksom att skylla på sossarnas säkerhetsbrister eller att gnälla på att det blivit polisanmält. Taktiken anfall är bästa försvar är inget nytt under solen.

Den minnesgode kommer ihåg att sossarna välkomnade Reinfeldts polisanmälan. Den minnesgode kan inte heller ha glömt LLs indignerade tonfall när han pratade om lågvattenmärke och sossekultur. De andra i alliansen var inte heller de så tystlåtna som de är idag. Men strunt i det.

Faktum är att LL inte varit sanningsenlig. Han var inte luddig utan han avstod från att säga det han visste. För mina brorsbarn  är det att ljuga.

Att sedan skylla på mediadrev och pressad situation gör det egentligen ännu värre.  Om han inte grejar detta med kallt huvud hur ska han kunna vara med och leda Sverige om det bränner till?

Om inte det räcker: Han är dessutom partiledare för det parti som mässar om moral. Om fusk, brott ,ordning och reda. Hur trovärdigt låter det  när partiets främsta företrädare skyller ifrån sig?
 
Därför tycker jag inte han ska slippa undan med ursäkten att det är få dagar kvar till valet. Tvärtom - vi pratar om en som kandiderar till att vara med och leda landet.  Och han har ju faktiskt själv valt att agera som han har gjort.

För min del ska jag "knacka dörr" i ikväll och prata politik . Om det som skiljer vänster från höger , om att inte ta från de fattiga och ge till de rika. För visst tusan spelar det roll  vilka partier det är som styr de följande fyra åren. Allra mest för de som har de tunnaste plånböckerna.  


Valdagen närmar sig

Även om almanackan säger höst är det fortfarande sommarvarmt ute. Däremot känns valrörelsen lite ljummen. Och om jag hörde rätt är det fortfarande över 20 procent som inte bestämt sig för vilket parti de ska rösta på. Att var femte väljare inte har koll på det mindre än tre veckor före valet är lite skrämmande tycker jag.  Förhoppningsvis vet man vilken sida man lutar åt, men är tveksam på vilket parti det blir.

För det är skillnad på höger och vänster i det här valet också. Synar man innehållet bortom ordvrängningarna så leder borgarnas den till ökade klyftor mellan ett skapat vi och de. Mellan kvinnor och män genom att ta steg tillbaka till gammaldags fördelning av ansvar för barn och familj,  mellan sjuka och friska genom att försämra för de som inte har vett att behålla hälsan, mellan infödda och inflyttade (fast en del som räknas där är infödda de med) genom att inte ha samma regelbok för alla.  Mellan unga och äldre genom att rycka undan tryggheten för de som inte levt lika längre som andra.

Det blir inte så över en natt eller två. Nej, steg för steg ökar man klyftorna mellan människor. Och i takt med att de växer ökar otryggheten - fattig blir fattigs fiende var det någon som sa.  Och dít leder den borgerliga vägen. Sedan får moderaterna kalla sig precis vad de vill och driva allianser för vad som helst.

Det är synd att borgarnas politik inte synas från det hållet. Vi från vänster måste tillsammans hjälpas åt att tydliggöra den de dagarna som är kvar för väljarna att bestämma sig!


hits