Muller om lägre löner

Igår presenterade Svenskt Näringsliv en rapport om att lägre löner till några skapar flera jobb. Den sa det inte just så, men det är vad det betyder. Att de lägsta löner nainte ska höjas för att jobbens skull och att det ändå är så få som har de låga löner så länge, så då spelar det inte heller någon större roll.

Hörde en av LOs ekonomer i radion och han raserade teorin om jobb rätt enkelt. Han sa att om det stämde, ja då borde de länder inom EU som har låga minimilöner ha lägre arbetslöshet än Sverige, och så är det inte.

Jag tror att näringslivet bullrar inför nästa års kommande avtalsrörelse. I den för tre år sedan var kollektivavtalens lägsta löner ett av LO-förbundens gemensamma krav. De är sådana krav som Sv Näringsliv redan nu vill mota i grind. För de vet att avtalens lägsta löner är viktigare för långt fler än de som har dem. De har betydelse för hela lönebildningen. Inte minst när a-kassans ersättningsnivåer sänks. Något som i hög grad påverkar de lägsta lönerna på arbetsmarknaden. 

Att arbetgivarna laddar hårt nu är inte underligt. Med alla borgarnas löften om fler i arbete, oavsett förmåga, vädrar de morgonluft i fråga om att kunna pressa lönerna nedåt.

Det är bara genom kollektivavtal de som lägsta lönenivåerna kan garanteras. Och det är bara genom starka sådana som vi slipper se  en nedåtgående lönespiral för alla de som inte har en stark individuell position på arbetsmarknaden. Det blir  med andra ord en tuff uppgift för facket i vårens stora avtalsrörelse. 

Länkat till
http://intressant.se/intressant


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits