En polsk rörmokare på en teater eller arbetsplats nära dig

I vår kommer Riksteatern att spela ”Sverige, det nya Europa och solidariteten” på arbetsplatser, skolor och offentliga rum och diskutera obekväma men nödvändiga frågor. Den polske rörmokarens fyra pjäser handlar om makt, feghet och solidaritetens gränser. På en och samma dag i en och samma stad blir det teater, diskussioner och debatter.   De fyra helt nyskrivna pjäser skrivna av Maciej Zaremba, som belönats med Stora Journalistpriset, Lena Andersson, aktuell med boken Duck City, Alexander Ahndoril, aktuell med boken Regissören och America Vera-Zavala, författare och debattör har premiär den 11 mars i Hallunda. Sedan turnerar den runt om i landet, kanske kommer den till en teater eller arbetsplats nära dig.

Kortskandaler vi minns

Idag toppar Expressen med att Liljeroth-Adelsson har shoppat fel med regeringskontokortet. Ihop med den nyheten finns en länk med "kortskandaler vi minns".. Det borde stå i ental eftersom det bara handlar om Mona Sahlin.  Minnet är inte tillräckligt långt för att komma ihåg att en av hennes största kritiker, Per Unckel, inte hade helt rent mjöl i kontokortsfacket.

Vem är det som är för trygg?

Jag blir så trött på alla dessa som säger att det är för tryggt i Sverige. Jag undrar vad det är för risker vi måste ta och från vilket håll de tittar? Och hur mycket otrygghet deras egna liv är omgärdade av?


Visst ska man utsättas för risker i livet och lära sig att allt inte går smort som smör. Men jag vägrar att tycka att det är livhanken man ska behöva sätta på spel för att lära sig det. Förbåde stora och små kan lära sig att hantera stress och motgångar på mindre katastrofala sätt. För hur än dessa "lärda" pratar, så kan ingen av oss gardera oss mot otur.

I diskussionerna pratar gärna 40-60-åringar om vilka risker de fick ta som barn och att det inte skadat dem. En av dem sa såhär "Vi lekte till exempel på en soptipp. Det var ju livsfarligt. Många råttor fanns där, ett förfärligt ställe. Och förfärligt spännande. Nu kommer man ju inte in på sådana ställen."  Monthy Pythons "Luxury, luxury" dyker upp i huvudet.

De som fick skallarna krossade i moppeolyckor när man fortfarande körde utan hjälm hörs sällan. Man pratar inte heller om de tragedier det är där ett barn blivit strypt av sin egen halsduk när det lekte, eftersom fler ju trots allt överlever. Eller den som mist jobbet, familjen och lever utan tak över huvudet. 

Så vad är det för trygghetsnarkomani som är för bra:  Att vi ska strunta i bilbältet för att det är bättre medatt ta lite risker och att vi återigen ska få motorcykelkörkortet på köpet , vare sig man kan köra eller inte. Ska soptipparna öppnas för lek- och lär igen. Kanske borde cykelbanorna bort de med. Barnen ges hemliga mobilnummer så att föräldrarna inte kan nå dem.  Eller varför inte skrota anställningstryggheten helt och hållet.  Uppmana unga kvinnor att röra sig i farliga miljöer och tillåta rökning precis överallt.  Rusta ner allt som förebygger olyckor och sjukdomar.

Jag har en egen sådan lista nånstans här på bloggen "om bättre förr". Hur vi som var unga förr minsann överlevde en massa saker som dagens ungar inte har en aning om. Jag skulle också vilja ha en lista där generation innan listade sina saker för oss.

Jag saknar ett klassperspektiv i dessa samtal. För hur jag än lyssnar hör jag ingenting om de människor som jobbar som daglönare, de som inte duger till för arbetsmarknaden, de som lever utsatta liv och de som lever utanför samhällets hägn På vilket sätt är deras och deras barns liv omgärdat av för mycket trygghet?

Gör det mindre ont 2

Idag skriver SvD Kultur om media och kända kvinnor som rasat ihop.

Alla kan sjunga + ABF = glädje

Har bestämt att börja göra mer saker som är lustfyllda och som gör gott för själen. En sådan nyhet för mig är en "alla kan sjunga- cirkel", något jag tänkt börja med i många, och nu har det äntligen blivit av.
Bland det första kursledaren sa var att hon inte skulle gå och "rätta" någons sång och möttes av en kollektiv lättnadens suck.  Det andra hon sa var att vi skulle lära oss sånger utan noter eller texter genom att lära oss genom att sjunga med. Vi såg nog lite skeptiska ut, men det gör vi inte längre.

Nu har vi sjungit i ihop tre gånger och senaste sjöng vi tolv en helt ny sång i fyra-gruppskanon efter några minuters inlärning i allsångsformation. Fick nästan tårar i ögonen för att jag kände mig bara så glad över hur roligt vi hade.  Oavsett hur trött och deppig jag varit när jag kommit dit, är är jag i ett lyckorus när jag går dryga två timmar senare. Ryggen är rakare, mungiporna pekar uppåt och att pendeln är nästan bara bra. Då får vi som gjort sällskap från sången några minuter till att prata med varandra innan vägarna skiljs åt för den gången.

Så om livet känns motigt - leta reda på en sångcirkel eller sjung högt för dig själv. Sångcentrum sitter bredvid lustcentrum i hjärnan :)


Tiramisu-låtar

Pigga upp mig på italienska, tror jag i allafall. Oavsett om det är rätt eller fel, så det finns musik för alla stämningar. Trots mina gömmor mest går i mollinspirerade varianter har jag fått ihop en lyssningsbar  vända låtar som ökar durtonerna i själen:

Jag ger mig inte - Eva Dahlgren
Ung och stolt - Eva D
Hanna från Arlöv - Nationalteatern ...min kampsång
I´ll find my way home - Jon & Vangelis
Solen i ögonen - Lars Winnerbäck
Unwritten - N. Beddingfield
Så klart - Petter
Alla vill till himlen - Timbuktu
Make it happen  - Tough Alliance
Honungshöst - Lasse Tennander
Staten och kapitalet - Ebba Grön
All about us - Tatu
Live tomorrow - Laleh
Young american - David Bowie
In the air tonight - Phil Collins
Nya perspektiv -Ola Magnell


Engelskan blir inte alltid rätt

Ett par svenska aktiemäklare är i USA och under en av middagarna handlar samtalet om brott och straff. En av värdarna säger "But I have heard that you don´t have capital punishment in Sweden".
Svenskarna tittar på varandra och den ena svarar:  "Oh yes, of course  we do".
Amerikanen ser minst sagt ut och frågar för vilka brott  och får svaret:
"For cheating with the tax, insiderjobs and other capital crimes".

...för den som inte vet, capital punishment är dödsstraff och ingenting annat...

Gör det mindre ont för att man är känd?

Senast i raden vars olycka fläks ut av kvällspressen och andra gamar är Britney Spears. Varje detalj som inte angår oss andra måste ut i ljuset. Veckan var det en ung skådespelerskas död som täckte löpsedlarna och innan det var det Anne Nicole Smiths tur,  vars död har ackompanjerats med "pikanta" detaljer ur hennes tidigare liv och nådde ända in i SVTs nyhetssändningar. Före det hängdes  Kikki Danielsson ut  och dessförinnan har otaliga artister, politiker och konstnärer fått se sina liva som allmängods.

Det är som om det handlar om en annan sort än vi andra. Som om de andra är till för oss i första hand. Så att vi kan gotta oss i andras elände runt fikaborden och känna oss nöjda med våra egna liv. Då vill ingen tänka på att på att de vars liv hängs ut inte är robotar. För då slipper vi störa våra tankar med att sorg, saknad och ångest antagligen gör precis lika ont i dessa människor.

Ingen kan göra allt, men alla kan låta bli att klicka sig in på de sk nöjes- och nyhetssidorna som gottar sig i andras olycka.

Trösterika toner 2,5

En till av Peter LeMarc som går med och utan tonsättning

Starkare än ord
Stilla driver du från land
Ut i bottenlösa blå
Och jag vet hur du är ensam
Hur ingen annan kan förstå

Jag försöker gå bredvid dig
Jag har krafter kvar att blåsa mod
Och som ett outtalat löfte
Så mycket starkare än ord

Så mycket renare än vatten
Så mycket skörare än fint porslin
Så mycket djupare än natten
Så mycket starkare än ord

Jorden själver, marken gungar
Så många timmar kvar till morgonen
Men du orkar inte springa mer
Orkar inte fly igen

Ge inte upp låt ingen slå dig
Du är större än du tror
Va inte rädd du har ett löfte
Så mycket starkare än ord

Du bär ett ok på dina axlar
Du bär en skuld som inte tillhör dig
Och tvivel siktar mot din tinning
Så höj din blick och se att du har mig

Dina våndor ska snart lätta
Så ge din själ en smula ro
Du har ett språk du inte känner
Så mycket starkare än ord

Så mycket starkare än ord

Trösterika toner 2

Peter Le Marc är en annan vars texter funkar bra utan musik. 

Fyra steg i det blå
Om jag sa
Att jag inget kvar att ge
Som en slocknad, supernova
Och att jag inte ens har min längtan kvar,
Denna längtan, som blåst bort tomheten
Lyft mej varligt

Fyra steg i det blå,
Lyft mej högt, lär mej gå
Som när jag faller fritt genom skyar,
Och tar fyra steg i det blå

Är det jag eller allting här utanför,
Som får hjärtan att bara blekna bort
Jag begär , jag begär inga underverk
Här finns ingen som lovat nånting
Men ändå, hör mej

Fyra steg i det blå,
bär mej, lär mej att gå
Som när jag släpper fästet om botten
Och tar fyra steg i det blå

Hjälp mej nu att hålla hårt i det jag tror på
Låt mej aldrig nånsin tappa tron
Det känns som jag urholkats, dag efter dag
Fyll mej igen, av en virvelvindvision

Fyra steg i det blå,
Lyft mej högt, lär mej gå
Och som i leendet hos en främling
fyra steg i det blå
Som när jag faller fritt genom skyar
Fyra steg i det blå
Fyra steg i det blå
Bär mej, lär mej att gå
Som när jag släpper fästet om botten
Och tar fyra steg i det blå
Att kunna drömma högre än jag andas
Fyra steg i det blå


Regler för att skriva bra

- Prepositioner är inte bra ord att avsluta meningar med.
- Och börja inte en mening med en konjunktion.
- Var mer eller mindre precis och specifik.
- Anmärkningar inom parenteser (om än aldrig så relevanta) är (vanligtvis) onödiga.
- Eliminera komman, som inte, är nödvändiga. Parentetiska ord bör dock omgärdas av komman.
- Använd även också icke aldrig upprepande överinformation.
- Var inte överflödig; använd inte mer ord än nödvändigt; det är i högsta grad överflödigt.
- Använd inte aldrig dubbla negationer.
- Undvik et-tecken & förkortningar, etc.
- Använd ord korrekt, oberoende på hur andra använder dem.
- Underskattning är alltid det absolut bästa sättet att föra fram idéer som skakar en hel värld.
- Eliminera citat. Eller som Ralph Waldo Emerson sa: "Jag hatar citat. Berätta för mig vad ni vet."
- Även om blandade metaforer låter fint, borde de fås att spåra ur på ett tidigt stadium.
- Vem behöver retoriska frågor?
-  Korrekturläs noga för att se om du några ord.  

Trösterika låtar

Hörde Ebba Forsbergs "Hold me" häromdagen och plockade direkt ner den i lådan med rösterika låtar. Även om jag inte lyssnar så värst på musik just nu, så läser jag desto fler texter - det lenar själen det med. 

Hold me
Hold me, just hold me please don't ask me where I come from.
Oh what I cry these tears.
Just hold me, hold me please. 

Let me rest in the silence of your embrace.
Give me a moment and dont make me explain.
Cus all I need, and all I ask for.

Hold me, just hold me please don't ask me where I come from.
Oh what I cry these tears.
Just hold me, hold me please.

Let me rest in the silence of your embrace.
Cus all I need, and all I ask for.
Hold me, hold me please.

Let me rest in the silence of your embrace.
Give me a moment and dont make me explain.
Cus all I need, and all I ask for.

Hold me, just hold me please don't ask me where I come from.
Oh what I cry these tears.
Hold me, hold me please.


hits