Olika människovärde är OK för rika män med makt?

Ï dagens Aftonbladet inleds reportaget  "I miljonärernas land" där journalisterna skildrar Sverige utifrån den tiondel av befolkningen som äger hälften av alla pengar. Det är bra att de synliggörs och diskussionen om klass och pengar fördelning får mer bränsle. Men just nu fastnade jag i en detalj som inte har med klass att göra, utan kön.

Två män följs i den första artikeln, Mats Qviberg och Mats Gabrielsson. Den här gången förnekar intee  MG  att han är en  del av strukturen som gör att det går en kvinna på fem män i bolagstyrelser: " Jag är manschauvinist. Det står jag för". Journalisten skriver att MG vill byta ämne vilket han också tillåts att göra utan att få en enda följdfråga. 
Jag undrar om han hade sluppit lika enkelt undan om han hade sagt att han var rasist och stod för det.

MQ har tidigare sagt att  det ligger i kvinnors gener att vilja bli försörjda av män och hänvisat till djurriket. För mig visar dessa två män så tydligt att det finns ett glastak för kvinnor i näringslivet . Och för all del inte bara där, utan i de flesta delar av samhället. Det som möjligen är positivt med deras uttalanden är att de är ärliga,  vilket gör att det går att bemöta -  till skillnad mot de som i offentlighetens ljus är politiskt korrekta, men i slutna rum säger något helt annat. Jag vet - har hört själv och fått berättat av kloka män som har fler nycklar än jag. 

länkat till
http://intressant.se/intressant
 

Sveriges nya arbetarbil

"Det är inte mer än rätt. Du som arbetar mycket förtjänar en bra bil. Och nu är det här..." Texten är tagen ur en helsidesannons men en rubrike"Sveriges nya arbetarbil" som syns lång väg. Det borde inte vara lätt att gissa vilket bilmärke som klassar sig som en för knegare. Det är inte en liten skoda, Nissan eller Lada (finns de?), utan Mercedes Benz. Jag är ingen expert på bilpriser men antar att det stora flertalet av Sveriges arbetare som sliter häcken av sig inte har en rimlig chans att  unna sig denna bil som är "full av entusiasm". Jag tror i och för sig inte heller att bilfirman vänder sig till  vårdbiträden, diskare, brevbärare eller städare i annonsen.

Men jag vet en sak och det är jag blir så förbannad på  klassbegrepp och ordet arbetare missbrukas av Mercedes och reklamare. Det räcker och blir över med moderaternas och Veckorevy-Ebbas förminskning och förvanskning.

Länkat till
http://intressant.se/intressant


hits