Stopp i trafiken för stopp mot hot och våld
Fredagen 1 juli kl 12 stannar kollektivtrafiken i hela Sverige två minuter. Manifestationen är ett led i kampanjen mot hot och våld mot trafikpersonalen som SEKO och Kommunal genomför.
Såhär skriver SEKO på sin hemsida www.seko.se:
SEKO och Kommunal har tillsammans drivit frågan om trafikpersonalens arbetsmiljö en längre tid. Förbunden har tagit fram rapporten ”Hot och våld”, som visar att mer än var fjärde bussförare har hotats, var tionde har utsatts för våld och var femte har blivit rånad eller varit utsatt för rånförsök de senaste tolv månaderna.
Förbunden har även samlat namnunderskrifter som ska lämnas in till arbetsmarknadsminister Hans Karlsson, uppvaktade länshuvudmännen i frågan, och dessutom har både SEKO och Kommunal drivit kraven på säkrare arbetsmiljö i avtalsförhandlingarna.
Trygg miljö är målet
Den första juli tas ytterligare ett steg i detta arbete genom att trafiken stoppas under två minuter. Målet med aktionen är att allmänheten ska få kännedom om de anställdas dåliga arbetsmiljö och få information om hur våldet ska kunna motverkas. För att värna om kvaliteten på kollektivtrafiken måste resenärerna kunna färdas i en trygg miljö. Förutom SEKO och Kommunal står trafikens huvudmän och arbetsgivarorganisationerna bakom aktionsdagen den första juli.
Den som vill läsa mer om hot och våld i kollektivtrafiken: http://www.seko.se/cs-media/webbNyheter/uploads/000026249/213hotochv.pdf
Sömmerska hölls inlåst i källare i Sverige
En liter mjölk 1973?
Visst var mjölken billig 1973. Den kostade bara 1 krona och femtiosex öre - det är annat än närmare 10 kronor idag! Hur ofta får man inte höra sådana prisjämförelser som egentligen är nästan helt ointressanta. Då är det mer meningsfullt att jämföra hur lång tid någon behöver arbeta för att kunna köpa mjölken eller vad det nu är.
Ett butiksbiträde fick 1973 jobba 7 minuter för att få ihop till en liter. 1996 då mjölken kostade 6 kronor räckte det med 4 minuter, nästan en halvering av arbetstiden! Jag har en tabell som jämför de två årtalen och man ser ett mönster: Den mesta maten, tom grönsakerna, och andra varor blev billigare i arbetstidsmått mätt, medan tjänster blivit dyrare. Har tyvärr inte samma jämförelsetal för senare är, men jag tror inte att det är en avancerad gissning att utveckling fortsatt i samma spår. Det är svårare att öka produktiviteten inom tjänstesektorn på samma sätt som inom varuproduktion och inte alltid heller önskvärt. Visserligen har det hänt mycket inom både vård och service och säkert kan mer göras. Men att bli snabbare klippt, få snabbare lagad mat på krogen eller att det är färre, inte fler, som jobbar på dagis eller inom äldrevård - även om produktiviten höjs - vem av oss tycker att det är bra sådan?
Lampa eller elvisp?
Solen gassade över den lilla parken på midsommarafton. Den lokala idrottsföreningen ordnade återigen dragspel, stång, fika, pil- och bollkastning, uppdelat i barn-, dam- och herrklasser. Hade flyt i pilkastningen, kom till finalen, och vann en elvisp. I herrklassen var det en lampa att använda i hantverkssammanhang. Är det någon som är förvånad att det inte var tvärtom?
En annan värld är möjlig
På liknande sätt gick det till i Polen, Sydafrika och Sverige. Här hemma är det visserligen länge sedan, men historien är densamma. Arbetare samlade i fackföreningar blir starka och kan ändra på världen. För om ingen jobbar, då står kapitalet med ändan bar.
Trångt på högeryttern
Vem kan komma lägst till höger när det handlar om att försämra villkoren i arbetslivet? Det är tydligen något som den borgerliga fyrklövern utmanade varandra i när de badade träkar hos centerledaren.
För idag är det inte moderaterna som sitter längst ut på bänken. Centern och fp når bitvis längre ut på flanken än vad Reinfeldt & co. Ungcentern är det mest extrema som helt vill avskaffa kollektivavtalet och istället låta arbetsgivare och arbetstagare göra upp på invidividbas. Men de har totalt missat något grundläggande som löntagarna har fattat. Att det inte handlar om en jämbördig maktrelation mellan en enskild arbetstagare och en arbetsgivare. Det är bland annat den insikten som gör att runt 80 % av alla som jobbar är med i facket i Sverige.
Första inlägget
Välkommen till min nya blogg!