När livet drabbar en eller annan

Vad märkligt lätt opinionsundersökningar, statistik, debattartiklar, seriösa nyheter och larviga inslag bir underordnade och ointressanta. Det räcker med att det händer något som skakar till i den egna världen. En själv eller någon man tycker om. Det behöver inte vara katastrof  eller världsomvälvande, vardagsdramatik räcker bra det med - även om ett inställt pendeltåg inte är tillräckligt, inte två heller.. Världen krymper  och ögonen hittar andra rubriker och öronen hör sådant som tidigare passerat som brus. Sökorden på Google leder till nya sidor på nätet.  Bakhuvudets vetskap att dagens drama blir till ett framtida lugn finns där men till liten nytta. Allt har sin tid...




Halvseg söndag efter långledighet

Och till den här dagen sparade jag allt som jag skulle ha gjort och som jag visste skulle ligga lika orört som för en vecka sedan. Självkännedom är just precis lika bra som känslan av ågren.  Det som lindrar är är  telefon-korrekturadet av ett jobb igår kväll före en bjudmiddag som blev väldigt sen ...fast maten var god, sällskapet trevligt och musiken bra.

En veckas egen tid är lyx, verkligen. Har gjort det jag vill..träffat många av dem jag tycker om, gått mycket och fort till sköna låtar, rensat och röjt...för en med ekorranlag är det en höjdare att slänga. Träffat nya människor med ömsesidigt tycke, blivit medbjuden på en oväntad fest och en långhelg i Sälen. Bara sådär som livet är när man minst anar det...

Så att det obegripliga jobbet är ogjort kvittar faktiskt, även om ambitionerna såg annorlunda ut...semester är semester - det predikar jag för andra - tar en sen kväll imorgon istället. Vet att jag hinner.



Nu pratar vi inte IT-samhälle, vi lever det

Sverige är en av världens hemdatortätaste länder och datoriseringen har gått relativt fort. För en tio år sedan droppade inte många mejl ner i brevlådan och spam var knappast ett ord i var mans mun. Sedan hände två saker.

Den ena var världens största datoraffär vilken det skrevs om i pressen ända borta i Amerikat. LO-datorn var unik i sitt slag när den kom och det var hundratusentals familjer som nappade. Inte minst var möjligheten att kunna bryta hyrkontrakten om man blev sjuk eller arbetslös som gjorde att många vågade slå till - lågkónjukturens klor hade satt sina spår. Den andra var skatteavdraget om man köpte burk via jobbet  och ytterligare mängder av svenska hem slog till.

idag är det lätt att glömma bort att det finns massor av folk som inte är nåbara på nätet hemmavid, som många av mina polare. De flesta av dem har en mejladress på jobbet, men inte alla. Har man jobb där man inte har tillgång till pc så är det inte konstigt alls. Så att boka biljetter handlar för många fortfarande om att hänga i telefon, att kolla tågtider att bläddra i en tidtabell och att betala räkningar att handskriva siffror eller gå till posten. (en sådan godhjärtad person bor granne med mig. Han/hon plockade upp mina i sina ögon obetalda hyresavier ur  pappersinsamlingen och hängde upp de på väggen i soprummet).  Datortillgång - som det mesta andra - är klass-och könsskiktat, men också åldersrelaterat. Därför blir jag småarg varje gång  SvT eller SR hänvisar till nätet för vidare info.


När jag ögnade blaskorna på nätet idag (där jag av princip hoppar över allt skvaller) såg jag en sak, som jag sett förr, men inte reagerat över. Något som visar att IT-samhället är en självklarhet. Tidningarna efterlyser ögonvittnesskildringar, den här gången till jordbävningen i Grekland: Är du där, mejla oss. För så givet är det att vi kopplar upp oss när vi är borta och lika givet att vi kollar tidningarna hemma. Tiden när man läste en tre dagar gammal flyglevererad blaska har vi med besked lämnat bakom oss.

På centralen finns ett IT-café. Ett tag såg jag det som en tjänst för alla de som inte har dator hemma, men den tanken har jag lämnat. Naturligtvis får de gå dit med, men i första hand är det turister som är mälgrupp. Stockholm har inte Gran Canaria-stämpel direkt, men massor av resenärer hittar dit ändå . Och inte för att jag har frågat de som sitter där, men ryggsäckar och resväskor talar sitt  språk de med.



Hasse och Fia, jaha

Var det bra eller var det dåligt eller var det rent av intetsägande. Vete tusan. Kanske var mina förhoppningar för högt ställda. Drog väl på mingiporna ett par gånger men inte mer. Tyckte att det var rätt irriterande med deras  ljudande gång efter gång. Det är egentligen det enda jag minns så här några timmar senare. Fast det kan bero på att det var nästan omöjligt att få in P1 på den radio som fanns till buds. Var tvungen att hålla om den med båda händerna och ändå brusade en musikkanal i ytterkanten. Det störde koncentrationen, minst sagt. Så de får en andra chans nästa söndag (med förhoppningsvis bättre mottagning) innan jag säger definitivt "jaha".


En röst som trollbinder

Vad det är som gör att en röst får en fast  vet jag inte. Jag vet bara att den kan göra det  förutsatt att den framför musik som attraherar. Sara Isakssons är en sådan i  vad jag hört så här långt. Porslinskör men ändå inte, stark men känslig. Samtidigt undrar jag om det blir bättre om jag hittar ord för vad jag tycker om eller om jag bara ska njuta - tursamt nog har jag än så länge hennes egna skivor olyssnade...

Den fösta  gången jag hörde henne To open up my heart för you. Den finns på hennes och Anders Widmark gemensamma skiva, som bjuder på en behaglig blandning av instrumentella låtar och sådana som Sara sjunger på. Den snurrar i spelaren rätt ofta. Tyvärr missade jag halvtimmen på teve för ett tag sedan då hon sjöng självvalda sånger till samme Anders ackompanjemang. Törs man tro på en repris?  

Andra gången var när radion spelade  Winnerbäcks  Elegi - den är i sig en knarklåt, dvs en jag inte får nog av. Som oftast en av de som inte är onödigt muntra. Låten är med på skivan Vatten under broarna där  Sara I stämma hörs i de flesta av låtarna och de hör jag också på med regelbundenhet. Låten Stackars har en bra text. Några rader har fastnat mer än andra

stackars den som inte bryr sig
stackars dom som aldrig tyr sig
till andra än sig själv
stackars fåglarna i bur

stackars han som aldrig kämpar
han som säger stackars mobb
han som hamnade först i kön
och blev så nöjd med sin lön
att han glömde sitt jobb

stackars han som aldrig gråter
fast han släpar på ett höghus
vad är det som ingen ska få se
som ingen redan sett...


Hasse och Fia = sant på söndag

Hasse och Tage kom in ganska sent i mitt liv, det är ingenting som finns med hemifrån. Och med tanke på att Mosebacke monarki började innan jag var född så är det inte underligt om jag var alldeles för ung för att uppskatta den åren innan programmet slutades sända 1970. Då var det kurragömma och basket som gällde. 

 Men när jag väl genom vänner i vuxenlivet upptäckte detta radarpar med flera har de fått desto mer plats. Som närmare en halvmeter i bokhyllan och många timmar med näsan pekandes ner på boksidorna i bådas samlingar. Minns särskilt en bussresa hem från Sälen där ett band med LIndemän snurrade i spelaren. Det var de som alla slutade med att han knäppte ihop västen med gylfen. Vi hade mer ont i magen än i benen efter fyra dagar i skidbackarna. I julhelgen lånade jag ett knippe band som får förgylla pendeltågsåkandet ett tag.

Har ett par kompisar som antagligen ordagrant kan dra scener ur både Mosebacke Monarki, Knäpp upp och många andra i samma härad. De gläder våra årliga sillmiddagar, liksom Svea Hunds limerickar, som fått oss att skriva egna. En del riktigt bra faktiskt, men inte i klass med Hasses absoluta höjdare:  

Det berättas idag ifrån Omsk hur en
urmakare där blev omskuren,
för när fjädern for opp
for den rakt på hans snopp.
- Så hemska och lömska är omsk-uren.


Den här gången har jag åldern inne för att vara med från början och det tänker jag också vara.  I Godmorgon världen (P1 kl 9) i morgon är det  Hasse A och Fia Fång istället för Public Service. Det är 36 år sedan som Hasse senast gjorde satir i radio. Så det är alltså inte en dag för sent. Han säger att han och Fia har samma syn på humor. Det bådar gott. 

Något udda syjuntekompis eller bara en anka?

Synd att de inte satte ut telefonnumret till Spike - har ett par broderier som kunde behöva en hjälpande hand. För kan man bli annat än impad av en fågel som har samma hobby som jag. Eller kanske inte ändå - lite skumt är det när det är en bild på en helt annan fågel och inte ett broderi finns i sikte..

AB 2006-01-06
Spike har pippi på korsstygn

Den här undulaten kanske kan lära av Spike?
LONDON.
Priset för Englands bästa korsstygn har delats ut. Det gick till Spike - en treårig undulat.
   - Det går inte att stoppa henne när hon sätter i gång, säger ägaren, Sandra Battye, 31.
  I vanliga fall tilldelas inte djur priset för Årets korsstygn.
  Men när juryn från Cross-Stitcher Magazine fick se bilderna på Spike kunde de inte låta bli att göra ett undantag.
  - Vi blev helt tagna av bilderna, säger tidningens redaktör, Cathy Lewis.
  Spike lärde sig grunderna när hon återhämtade sig från en livshotande matallergi.
  Hon satt om dagarna på Sandra Battyes axel och tittade på när hon broderade.
  - Hon satt så flera timmar i sträck. Plötsligt tog hon upp nålen i näbben och började göra egna korsstygn.
  Numera är Spike frisk som en nötkärna och ägnar mycket tid åt sin nya hobby.

Rösta eller inte rösta?

Igår inleddes utlandsröstningen i den första valomgången i finska presidentvalet. Om ingen av kandidaterna får minst 50 procent att rösterna blir det en andra vända om några veckor. Ingen har fått det hitintills efter att valsystemet ändrades efter Kekkonen-eran.

Mina röstkort ligger på sekretären och jag vet inte om de kommer till användning i detta val. Har röstat varje presidentval innan, men nu är jag tveksam. Det är så många är sedan jag bodde där och flytta tillbaka är inte ett troligt scenario. Med det i bakhuvudet funderar jag på varför jag då ska vara med och påverka politiken där. Har medvetet avstått från att rösta i riksdagsvalen over there just av det skälet . Jag berörs inte av de beslut som fattas inom politiken och då ska jag inte heller lägga mig i valets utgång.
Visserligen har den finska presidentens makt avlövats till att egentligen bara inrymma utrikespolitik, så påverkan blir det bara i marginalen. Och lite häftigt är det att få rösta fram statsöverhuvudet...

Egentligen är det ett helt sjukt system att jag på grund av mitt medborgarskap får rösta även om jag aldrig hade satt en fot i Finland. Så ser även de svenska vallagarna ut och eftersom jag inte är svensk får jag inte rösta till riksdagen, trots att jag bott här hur länge som helst. Mer logiskt vore att ha samma regler i alla val som i kommun/landstingsvalen; att det är mantalskrivningstiden som styr rösträtten. Eller att man t ex inom EU kunde ha samma regler som i EU-parlamentsvalet. I det kan man välja att rösta i det land man är medborgare eller i det land man är mantalskriven. I grunden är det mer demokratiskt - då har man bara en röst per person i likvärdiga val. Om Sverige ensamt ändrar reglerna - då kan det hända att man får rösta i flera - på samma sätt som de personer med dubbla medborgarskap kan göra.  


Diktsnuttar och citat

Den stora rensningen håller i sig. Klädkammare, sovrum, bokhyllan och hallen har redan fått en genomkörare. Bara badrummet kvar -köket får vänta tills alla lister är på plats. I Sovrumsröjet ingick anslagstavlan med tt överdåd av bilder, lappar och seriestrippar. Att slänga från den var nog det allra svåraste, det som hamnat där har ju slagit an en  känslosträng. Fött ett leende eller en tår i ögonvrån. Inte blev det mycket slängt heller utan mer sorterat om jag är riktigt ärlig.

Det som dominerar på tavlan är utrivna dikter från dödsannonser. Absurt, nej, dikterna är valda av kärlek till en människa som är värd att minnas även av mig som inte träffat dem. Att läsa ett par rader här och där är en stund av kontemplation. Många ord är bekanta och återkommer nästan varje dag, Per Lagerqvist, Astrid Lindgrens "vi ses i Nangijala", Dan Andersson, Bo Setterlind. Andra är ovanligare.

Som:
Maya V Patel: Svårast att uthärda är att inte kunna göra underverk för den man älskar.
Werner Aspenström: Förnuftets näsduk torkar inte känslans gråt. 
Den okände skriver: Det kan om morgonen vara annorlunda än det var på kvällen.
W Szymborska: Bara med hjärtat språng får vi nu fatt på honom. 

En annan okänd  diktar:
Den som intagit sin
rätta plats i det 
inre livet
tittar inte omkring sig'efter bifall i det yttre. 

Johannes Edfelt gör mig varm:
Den finns en källa
och dess sorl är frid
det finns ett leende 
som aldrig slocknar.


Tove Jansson dikt  är underbar:
O, ljuvlighet att,
när man ätit opp allt
druckit ur allt och
dansat sina ben trötta,
gå hem i den tysta
timmen
före soluppgången
för att sova.


Min älsklingsdikt har jag lärt mig någon annanstans men ser den någon enstaka gång på familjesidan.

Den italienske poeten Quasimodo har skrivit:

Var och en står ensam på jordens hjärta
genomborrad av en solstråle
och plötsligt är det afton.


Kan man förlåta?

Jakten på den eviga ungdomen pågår oavbrutet i tidningsannonser, reportage, filmer och reklamfilmer. Vi ska alla se ut som okyssta femtonåringar utan minsta spår som visar livserfarenhet. Men hur många av oss skulle verkligen vilja vara fjortisar igen. Ingen av oss som njöt  ost och vin ihop under gårdagskvällen i allafall (även om jag skulle vilja ha tillbaka minnesförmågan...stod med månadskortet i handen för att i nästa sekund tappa bort det.. för evigt verkar det som. Suck).

Samtidigt som vinet  rusade våra huvuden fyllde barn- och ungdomsminnet vårt luftrum. Dråpligheter och roligheter från tre olika vinklar av verkligheten. Som att jag tog med mig finska talskivor (a la Jarl Borssen) till roliga timmen och som fröken i någon missriktad snällhet spelade...i en klass där ingen mer än jag förstod språket. En av killarna skrattade helt hysteriskt...

Steg för steg blev tongångarna allvarligare. Om hur man känt sig udda, sådant man haft komplex för, utanförskap och grader av mobning - tonårstiden ar verkligen ingen dans på rosor. Slutligen landade vi bland de  mörkaste minnena. De som man helst hade varit utan. Då man själv varit elak  eller  den tysta delen som gör att dumheter kan pågå.När man visste att man betedde sig som en riktig skit  men gjorde det ändå. För att skräcken att själv bli lämnad utanför var den starkaste känslan.

Och vi pratade om det egna behovet att be om förlåtelse, för sånt som hänt för trettio år sedan. Alla vi mindes precis vem och för vad. Men de vi skulle vilja göra det hos - skulle de personerna kunna urskilja en enstaka händelse ur den flod av pennalism  som skolåren var?

Våra svar var inte lika solklara som Nelson Mandelas. Varför skulle just vi bli förlåtna. Skulle vi själva vilja/kunna förlåta andras taskigheter eller räcker det med att man som vuxen förstår varför någon gjorde det den gjorde. Och att hur man än gör går det gjorda inte att ta tillbaka.







Aftonbladet 23 maj 1989; Kina och våldtäkter

För att inte vara i vägen för kompisen som satte upp lister i mitt kök, drog jag in i klädkammaren efter att första koppen kaffe var urdrucken. Därifrån fortsatte jag till hyllorna i hallen och sovrummet och nu står påsar med tidningar, papper, tavelramar och annat krafs i den ommöblerade hallen. Det tog tid - det var en ansenlig mängd av mat- , sy- och sjöfolkstidningar som skulle bläddras igenom - inget kan slängas i blindo. Risken att fastna i läsning istället för röjning ökar ju längre tiden lider, men igår hann jag så klart jag ville innan jag satte mig med ett gammalt Aftonblad.

Tisdagen den 23 maj 1989 är det ifrån och har efter flera genombläddringar ingen aning om varför just den är sparad. Inte är ledarsidans artikel om landstingens vara eller inte vara. Inte heller omslaget med ABs upprop för att funktionshindrade Agata 2 år ska få stanna och inte utvisas. Jan Stenmarks listiga bildtexter eller Jacob Dahlins krönika hade kunnat vara anledning, men nä. Texterna om studentupproret i Kina var intressanta att läsa idag men inte värda att spara en tidning för. Artikeln där den nya Säpochefen delger att han ätit korv med Ebbe Karlsson  20 år tidigare - inte troligt sparskäl. Inte heller texterna om pyromaner, Helénmordet, basketens kamp mot knarket eller den om TBE-varningen vid Östersjökusten.

Kanske är det helsidorna med insändare och krönikan av M-P Boethius som är en uppföljning på gårdagens artiklar om våldtagna kvinnors rättslöshet i Sverige. Ord om dåligt bemötande av polis och vård och ord om hårdare straff. M-P listar vad som behöver göras: ny våldtäktslag, bättre utbildade poliser, mer stöd till kvinnojourerna, pojkars rätt till sina föräldrar, särskilt sina pappor vilket kräver sex timmars arbetsdag. Hon avslutar: "...att förvandla Sverige från ett u-land när det gäller kvinnors rätt till en rättstat som inte lämnar de mest utsatta i sticket."

Nu är det sjutton år senare och ser man på M-Ps lista har det gått åt rätt håll. Lagen har skärpts, kvinnojourerna har fått mer resurser (men förutsätter fortfarande massor av ideella insatser) och papporna tar iallafall ut en aning mer av sina föräldradagar. Sextimmars arbetsdag ser ut att vara långt borta, men inom många branscher har arbetstiden förkortats med någon timme i veckan.

Jag tycker också att tonen om väldtäkter har ändrats i allafall i den offentliga bilden och i allafall när det handlar om överfallsvåldtäkter. Sedan ser det ut att vara en mycket längre väg att vandra när det handlar om de mest förekommande våldtäkterna. De som begås av  män som känner sitt offer. På en fest, efter en kväll på krogen eller inom förhållandet/äktenskapet. Av något skäl ses de inte som lika mycket övergrepp som de som når medias framsidor.

Det mest skrämmande är att det finns forskning som visar att man bland dagens tonåringar oavsett kön, tycker att tjejen får skylla sig själv. För att hon var full, för att hon följde med, för att hon sände signaler, för att hon haft sex tidigare. Att det inte är riktiga våldtäkter - sådana är det bara snuskgubbar som gör, inte bästa kompisen eller en av killarna i gänget. Här har vuxenvärlden en del kvar att göra. Ett sätt att börja är att läsa och diskutera kriminalreportern och journalisten Katarina Wennstams två böcker som handlar om detta.

Flickan och skulden, som är en reportagebok om ett antal uppmärksammade gruppvåldtäktsmål. Med medkänsla och ilska skriver hon om de övergrepp som äger rum mitt i vår upplysta vardag - både våldtäkterna och det som sker efteråt.

En riktig våldtäktsman skriver hon med fokus riktat mot gärningsmännen. Vilka är de? Vad driver dem? Hur uppfattar vi dem? Även detta en reportagebok rik på intervjuer, diskussion och fakta.





Kan man lita på Pricerunner?

Innan internet var det gula sidorna och telefon som gällde vid köp av tvättmaskin, stereo och annat i lite dyrare prisklasser. Men luren i ena handen och pennan i andra noterade jag priserna från de olika affärerna för att göra bästa köpet.  I takt med att utbudet blir större och affärerna fler blir det också svårare att klara uppdraget per telefon.

Därför var Pricerunner en av mina bästa vänner när jag byggde om köket. Men inte bara då, utan där har jag letat när det varit aktuellt att handla något som kostar fyrsiffrigt.  Var också en av de som gladdes åt att de i  julhelgen avslöjade elektronikkedjornas halvbluffar med reapriser. Skönt med någon som står på konsumenternas sida.

Vem i hela världen kan man lita på? sjöng Afzelius. Inte Pricerunner iallafall om det som står i Svenskan och
GP idag stämmer. De refererar en studie av tre ekonomistudenter från Lunds universitet som visar att priserna som jämförs på sajten inte stämmer med verkligheten. Av tusen kollade priser var 20 procent felaktiga. En regelbunden uppdatering sker bara av priser hos de företag som är kunder som Pricerunner. För andra kan gamla priser ligga och skvalpa i veckor och att man medvetet struntar i att ändra felaktigheter. Företag som varit kunder säger att  priserna inte korrigeras lika ofta som tidigare efter att samarbetet avslutats.

De företag som betalar får förutom de regelbundna prisuppdateringarna en direktlänk till sin egen sidaoch fler konsumentrecensioner än andra. Och så kan de slippa negativa konsumentomdömen. Vilken tillfällighet att  inget av de företag som avslöjades i mellandagarna är kunder hos Pricerunner...

När man läser på Pricerunner sida upprepar de gång efter annan att de erbjuder en oberoende tjänst som utgår från konsumentens behov. Men på vilket sätt står man på min sida om man visar somliga uppgifter fel och censurerar sådant som inte är smickrande för andra?

Sajten såldes till  ValueClick Inc i augusti 2004 för närmare 30 miljoner dollar. Det är är noterat på Nasdaq-börsen och sådana bedriver mig veterligt inte välgörenhet.  Pricerunner skriver att tjänsten delvis  finansieras av annonser. Varifrån resten av pengarna för sajten kommer framgår inte - det skulle jag gärna vilja veta. Då kan jag också bedöma hur oberoende tjänsten verkligen är. Fram till dess får jag besöka CINT  - där vet man varifrån varje krona kommer. innan jag återigen greppar  telefon, papper och penna.



Ingen tobak, ingen hallelujah

Idag kunde man läsa om hur människor som drabbats av tsunamin i Thailand råkar ut för totalitära kristna..  En enkät genomförd av Unicef och Rädda Barnen bland 5000 barn visar att många känner sig kränkta. För att dn del organisationer ska bistå med mat och kläder kräver de att personen byter religion och blir kristen.Det är framförallt frikyrkliga sådana och företrädesvis från USA. Snacka om att det låter 1800-tal.  

I mitten av femtiotalet skrev Eric Lundqvist en bok som heter "Ingen tobak ingen hallelujah" som handlar om hur hedningar ska omvändas till den rätta tron, kristendomen. En välskriven satir  om missionären Algot Svensson som sliter för att få öborna att lyssna på herrens ord. Som titeln säger var tobaksmutor ett sätt att göra det.  Skillnaden mot Thailand är att det inte är missonären som dikterar villkoren i boken.

Blir det inte lite paradoxalt också.  I det stora landet i Väster som utropar sig till världens största demokrati fostras det med tvång till kristendom. Agerande i Thailand är inte det enda exemplet. Intelligent design (gud) istället för Darwin, hysteriska anitabortrörelser och förbud mot sexualundervisning är andra. Och där rädslan för att den totalitära religionen islam ska ta världsherraväldet  - snacka om att kasta sten i glashus...

Visst tycker jag synd om ungarna i USA som hjärntvättas också, men det är inte jämförbart med vad frikyrkorna håller på med i Tsunamins fotspår.Heders åt RB och Unicef som avslöjar det. Hoppas de kan göra en likadan undersöknng i Indonesien.


Bästa teveprogrammet tillbaka

Har ingen aning om hur många gånger detta program har haft nypremiär, bara att det ett redigt antal. Ingenting ändras från det ena året till det andra. Det är samma musik, samma bilder och samma städer. Programmet är lika kort år efter år efter år - kanske en och en halv minut - och de visas i slutet av söndagarnas Aktuellt-sändningar. 

Just det, solfilmen. Den tecknade glada solen som stiger upp och går och lägger sig - den här veckan blev det sovdags i Stockholm  två minuter senare än veckan innan. Mörkret kommer att dra hädan det här året också. Det är filmen ett bevis på och det känns skönt!


hits