Snaskigheten slår aldrig i taket
Alltför ofta får kvällspressen mig att skaka på huvudet och samtidigt tänka att nu kan det inte bli värre.
Varje gång har tabloiderna bevisat att det kan det visst. Antagligen kommer dagens Aftonblads fluktbilder att överträffas. Och allt det som visas och skrivs rättfärdigas med att vi som tillhör allmänheten har
intresse eller rätt att veta. Är det bara jag som kommer att tänka på En dåres försvarstal?
När jag såg nät-ABs rubriker kom jag också att tänka på någon annan Elefantmannen. Han som hade ett utseende som avvek från normen och som därför kuskades runt för att visas upp mot betalning. Den tidens freakshow som väckte kittlingar hos människor.
Dagens freakshow hittar vi i dokusåpor ( som är värda en egen mässa som kommer en annan dag) och snaskpressen, som inkluderar kvällstidningarna. Paparazzibilder på mer eller mindre kända kändisar med så lite kläder som möjligt och helst i så privat miljö som det bara går.
Det nya greppet är att folk får skicka in sina egna digitala bilder. Så länge de är till för att fylla insändarsidor med barn, djur och sommarsolar är det inget att oroas över. Men redan nu har det funnits bland annat bilolyckor med i bildskörden. Och när något i häradet katastrof har hänt är åtminstone AB och Expressen snabba med att efterlysa bilder.
Visst har tidningar i många år haft tipstelefonen, men då har det krävs eget journalistiskt arbete. Men när en bild skickas in behövs inget större eget undersökande av tidningen. Ett snabbt samtal till den som skickat fotot så finns ett citat att bifoga.
Med mina tankar om tabloiderna är det lätt att ana varthän detta leder. I pressfrihetens namn kommer ännu fler intrång att göras i människors integritet. Som idag, bilder tagna på Hagamannen när han vistas på häktets rastgård. Vad är det för allmänhetens intresse i dem än att snaska a´la freakshow? Mig veterligt är skampålen som straff avskaffad sedan något århundrade tillbaka.
Låtar att längta med
Svenska hjärtan - Lasse Lindh
Av längtan till dig - Cajsa-Stina Åkerström
Can I keep him - Marit Bergman
To open up my heart for you - Sara Isaksson
Långt härifrån - Cajsa-Stina igen
Stefan Andersson - Välkommen
Yö - Sano että jäät
Mysteriet deg - Lisa Nilsson
Det finns inget bättre - Peter Le Marc
Här vill jag vara - Eva Dahlgren
I found my everything - Mary J Blige
Eternal flame - Bangles
Datorer, klass och kön
Datoriseringen av de svenska hemmen har gått snabbt. 1994 hade en dryg fjärdedel av alla anställda en dator hemma. Elva år senare var det nästan 90 procent. Det ser man LO- rapporten Datorer, jämlikhet och könsroller.
Det häftiga är att klasskillnaderna i datorinnehav har minskat rejält, liksom i tillgången till Internet. En del tack vare "LO-datorn", världens största datoraffär i mitten på nittiotalet, som gav eko i tidningar utomlands. En av fördelarna med den var att det ingick en avbrottsförsäkring, som gav möjlighet att bryta kontraktet om man blev arbetslös eller långtidssjuk. Det gjorde att fler vågade skaffa en burk. Möjligheten att hyra/köpa via jobbet med skattefördelar spelar också roll - och att priserna sjunkit som gråstenar i vatten.
Könsskillnaderna minskar också. Visserligen är det fortfarande männen, oavsett klass, som använder hemdatorn mer, men användandet bland kvinnor har ökat markant under det senaste decenniet. Farhågan att datorn skulle bli ungarnas och männens leksak har kommit på skam. Kanonbra. I ett EU-perspektiv ligger Sverige bra till, på fjärde plats. Nästan tre av fyra hushåll har en dator hemma.
Tillgång till IT är en av dagens demokratifrågor. Att kunna kommunicera, ta del av information och annat som nätet erbjuder är lika viktigt oavsett om du är akademiker eller arbetare, kvinna eller man, gammal eller ung - och oavsett om du är barn till en läkare eller en undersköterska.
Vi har kommit bra långt på vägen men fortfarande är en fjärdedel av hushållen datorlösa. Jag tänker på de ibland när man i nyhetssändningarna hänvisar till www.nåt.se för den som vill fördjupa sig. Det måste finnas andra vägar för dem som inte har nytta av en sådan adress.
Lura dobblarna på stans gator
Det bästa är givetvis att inte spela alls. Det näst bästa är att vända upp två burkar eller två kort. Om inte kulan/kortet uppdagas då den bara vara den tredje. I det läget kan dobblarna inte säga något. Vänder de upp kortet eller lyfter på burken avslöjar de sitt eget fusk. Har varit lite sugen på att testa bara för att se reaktionen men det har inte blivit av. Något säger att de som erbjuder spelet inte bemöter ett avslöjande med ett hjärtligt leende. För det är inte små inkomstbortfall det handlar om.
Bedrägeriet är som sagt återkommande. Det skulle den knappast vara om den inte inbringade stålar. Varje år skrivs och varnas om detta och de allra flesta stannar inte ens till längre. Men det finns alltid människor som tar en chans. Och det är klart, ser man en person som plättlätt vinner en tusenlapp, varför inte försöka. Den som vinner är alltid en av dobblarna och aldrig någon vanlig förbipasserande.
Kreta - snart kommer vi!
Med en semestrande röst i Dalslands djupa skogar i den fasta telefonen och resebyrån på bildskärmen hemma i Södertälje bokade vi resa idag. Jag berättade om vilka alternativ som fanns och bara sådär har vi gjort det sista handgreppet på den resa som inleddes med ett sms en kulen söndagmorgon i mars. Nu väntar oss nu en slapparvecka på nordöstra Kreta. Sju dagar med samtal, böcker, bad, mat, vackra landskap, vin och skratt. Vi har till och med havsutsikt från balkongen!
Självförsvar, feminism och Jan Björklund
Vänsterpartiet föreslår att alla flickor från årskurs sju ska erbjudas utbildning i feministiskt självförsvar. Samtidigt ska killarna undervisas i feminism. Varför bara de? Tjejer har inte heller några medfödda kunskaper i ämnet. Möjligen trista självupplevda erfarenheter av könsorättvisor. Men jag tror ytterst få av dem kan se att det handlar om just det och inte dem själva; när läraren ber flickorna att ha tålamod med hormonstinna tonårsgrabbar, när andra vuxna säger att flickor inte får klä sig hur de vill, när omgivningen signalerar att det inte är en riktig våldtäkt om det är en killkompis och man var full eller när syokonsulenten säger att målaryrket nog är för tungt och föreslår vården istället.
Självförsvaret känns tudelat. Mest för att jag inte vill att det ska behövas , att våld inte löses med mer våld, och för att det kan kan leda ytterligare fel i tron att det är överfallsrisken som är farligast för unga tjejer.
Men tänker jag lite till lutar jag år att det är bra om tjejer lär sig försvar - då försvinner kanske en del av rädslan som krymper livsutrymmet. Ungefär som att man lär sig simma så att man inte behöver vara livrädd för att inte bottna.
Om jag är tveksam, så finns det andra som är tvärsäkra. Som Jan Björklund, fp:s skolpolitiske talesman. I den här frågan är hans argument mer lysande än nånsin: "- Olika feministiska grupper tävlar i att vara mest militanta. Men jämställdhet kan inte handla om att vi ska lära oss att slå varandra." Vad mer finns att säga?
Äntligen ett glädjebesked!
CD av Motala musikpedagoglinje
Tjugoen låtar rymmer den. Ett par är nyskrivna men de flesta är tagna ur den svenska musikskatten; Dan Anderssons vemod , Ebba Gröns punktoner, Beppe Wolgers klokhet, Pugh som var före sin tid, Wiehes progg och förstås Cornelis ordvrängeri.
Arbetarsångerna inte att förglömma; Ett enat folk med en röst som knottrar varje millimeter av huden; Vi bygger landet som föder känsla av samhörighet; Vi ska gå ut tillsammans full av glad kamplust.
De skriver i konvolutet: Få aktiviteter kan, som sången, få människor att känna gemenskap och trygghet. I kampen för rättvisan, i formuleringen av kärleken, i demensvården, i andningsterapin, i samtalet över språkgränserna. Vi lär vara ett av världens körtätaste länder. Brunnsviks folkhögskola vill vara mycket mer - att sången är tillgänglig för alla!
Jag håller med. Vad vore livet utan musik?
Orättvisa jordgubbar
Idag är det inte så många sommarjobbande ungdomar som kryper runt mellan plantorna. Nu är det vuxna människor från fattigare grannländer som under olagligt långa arbetsdagar för usla löner skördar midsommarens hetaste efterrätt. Givetvis inte alla, men alldeles för många. En del av dem är här utan tillstånd, så hur stor möjligheten att protestera krävs ingen större tankeverksamhet för att räkna ut.
Utsatta människor som nyttjas av skrupellösa plantageägare. Visst leder tanken till amerikanska Södern och tiden före förbuder mot slavarbete. Även om man idag inte är livegen eller riskerar spöstraff, är villkoren för jobbet i samma härad.
Den stora fördelen är att man inte alls behöver sluta äta jordgubbar. De större mataffärerna har oftast kontrakt med större odlare som är för rent spel även för plockarna. Handlar man på torget eller så, kan man alltid fråga varifrån bären kommer och be om kvitto. Grejar de inte de, då ska man avstå. om man är för schyssta arbetsvillkor för alla.
Inga vita tigrar men många kloka människor
I det som nu heter Munktells arena byggs inga traktorer längre. Här inomhustränas det sporter i vanliga fall och mässas ibland. Som igår, idag och imorgon, en jättefolkbildningsmässa där närmare 2500 pesoner väljer mellanseminarier, musikföreställningar och intressanta monterbesök? En lär sig blogga, en annan målar en dalahäst och en tredje diskuterar fördomar.
Framåt dagen ska jag gå och sjunga in en skiva. Innan dess hinner jag med ett seminarium om Bolivien och ett om EUs tjänstedirektiv. Igår blev det bland annat filmen Gitmo och samtal med en av dess skapare.
På kvällen var det Parken Zoo för hela slanten. Seriekrock med radiobilar, vild Virvelvind och inga-händer- i-backen-ner i bergochdalbanan...den lilla för barnen som ser ut som en larv. Men inga vita tigrar, däremot såg vi tre vita pelikaner, klappade en tapir och pratade med en massa kloka människor trots att det var fotboll. Kan det bli annat än en bra dag?
Bilinbrott kapitel två
Har också ringt numren på visitkortet som inbrottstjuvarna lämnat efter sig. Det första till personen på häktet som blev lika nära skratt som jag; hur klantig får man vara när man försöker stjäla en bil! Inte blev tonen allvarligare när jag berättade om de två andra lapparna med ännu fler telenummer som jag hittat i bilen. Det ena på ett kvitto som inte kan vara mitt, det andra på en blankett som häktade får fylla i om de vill ringa någon. Tyvärr ledde det samtalet inte till mer än så eftersom visitkort delas ut i stora mängder.
Det andra till en person som jobbar med narkotikamissbrukare gick bättre. Det stod en mötestid bredvid namnet så det var bara att kolla upp i kalendern. Mitt syfte var bara att berätta vad som en av klienterna sysslat med. Ville inte ha nåt namn, vet inte vad jag ska ha det till. Fick dock veta att det var en person som tjuvat förr.
Effter det ringde jag polisen. Har ju inte anmält inbrottet. Men det slog mig att det kanske inte bara handlar om min bil och kanske inte ens bara om bilar. Kvinnan jag pratade med bad mig komma ner till stationen och lämna in telefonlapparna. Nu är det gjort och pappren ligger i mappen med anmälan om försök till bilstöld. Resten bör vara en lätt match. Polisen får fram det namn jag inte ville veta.
Moderater, människosyn och mackägare
"Det är inte bensinmackägare som vill ha fri sprit, billigare bensin och bredare trottoarer utan det är akademiker. Det är stöttepelarna i samhället. Det är män och kvinnor över 50. Det är kvinnor, oftast landstingsanställda i någon ansvarsposition. Det är lärare och ingenjörer. Den vuxna generationen som tar ansvar för sina barn och som bär ansvar på arbetsplatser, i företag, myndigheter och i kommunala organisationer. Människor på landet och i medelstora städer. Sådana som nästan aldrig är borta från sina arbetsplatser och som inte är sjukskrivna eller arbetslösa. Det är ett viktigt värde för dem att man är på arbetet."
Att de gillar akademiker är inget nytt, men vad har småföretagarna gjort för ont - för även en mackägare är väl en företagare? Borgs ord visar hur han han värderar människors insats i samhälle och arbetsliv. Bland det han kallar stöttepelarna finns inte ett arbetarjobb, som om arbetarna inte bar ansvar på sina jobb. Men kalla moderaterna för det nya arbetarpartiet har han inga problem med.
För mig visar citatet på tydligast möjliga sätt att man vill skapa en klyfta mellan dem som idag är friska och har jobb och de som är sjuka eller arbetslösa? I Borgs värld verkar det finnas ett vattentätt skott däremellan. I min kan en person finnas i den första gruppen ena dagen och i den andra nästa eller tvärtom. Och även om riskerna ser olika ut har mig veterligt ingen av oss garantier om evig hälsa och jobb fram tills pensionsdagen.
Hur mycket kostar Zlatans skor?
Det samtidigt som sportjättar som Adidas och Nike formligen spottar pengar över fotbolls-VM och tillandra reklamkontrakt. Och säljer sina prylar till åskådare både borta och hemma till fantasipriser. Vinsterna lär inte utebli.,
Helt sjukt skulle Grynet ha sagt. Det är klart att de som gör skorna ska ha anständiga löner och villkor på jobbet som inte skadar och dödar.
Engelska LO har nu startat en kampanj mot de taskiga arbetsvillkoren. De ställer bland annat dessa krav:
• de som får kontrakt på att producera landslagsutrustning ska göra det i fabriker med anständiga arbetsvillkor,
• de ska sätta in åtgärder för att se till att fair play-standard verkligen genomförs,
• de ska bestraffa företag som bryter mot dessa överenskommelser.
Det lär inte handla oma att ha råd eller inte, pengar är inte ett problem för dessa företag. Snarare handlar det om det finns vilja att betala för att det ska vara Rent spel även utanför plan.