Svenska samhället lyser med sin frånvaro
Något luttrade deltagare fick också säga några ord i 17.45-sändningen av Uutiset på tvåan. Och några finska experter, som antagligen har bättre koll på den svenska minoritetslagstiftningen än de flesta svenska politiker...Och ingen av dem kunde ge några upplyftande besked till den sverigefinska minoriteten i Sverige. Tvärtom sa några av dem att kunskapen om minoriteter var bristande i Sverige- dvs kass. Min analys är att storsverige inte törs ge finnar i mellansverige en annan status än andra invandrare. I det mer norra Sverige handlar det om andra maktfenomen. Men visst är det ängslan om makt kopplat med oförstående det handlar om, vare sig det är höger eller vänster.
länkat till http://intressant.se/intressant
Hemspråksundervisningen är bra
Nu har det kommit en undersökning, som visar att elever som får hemspråksundervisning klarar sig bättre än genomsnittet elever. Inte första gången man kommer fram till det resultatet, och förhoppningsvis blir det större avtryck av den än av de tidigare. Åtminstone i skolvärlden och hos oppositionens skolpolitiker. Däremot är fps Jan Björklund ingenting att räkna med. Han förklarar resultatet med att de här eleverna är mer motiverade och så tjatar han på om att det viktigaste är att lära sig svenska - som om det vore någon motsättning.
Inte nog med att han vill beröva ungar bra studiemöjligheter och chansen att behålla sitt första språk.
Han gör det i ett tidevarv där det bästa man kan göra är att kunna många språk. Fast han kanske tycker att det är finare om en svensk lär sig kinesiska, finska, turkiska eller spanska än om en unge som har halva språket gratis glömmer det? Jag kallas det för resursslöseri.
länkat till http://intressant.se/intressant
När den egna vardagen blir en del av världens politik
Idag sätter jag mig som vanligt på pendeln hem istället för att påbörja resan till Pakistan. Jag skulle nämligen ha mellanlandat i Bangkok. Och som känt går inte det just nu. Båda flygplatserna i den staden är ockuperade av demonstranter som vill ha bort den demokratiskt valda regeringen.
Demonstranterna påstår att alla som regerar bara är den fale Thaksin Shinawatras - han som köpte Arsenal- sprattelgubbar. Det vet jag ingenting om. Men säga vad man vill om vilka som sitter i den, men de valdes faktiskt av folket i det första valet efter den senaste militärkuppen. Tydligen är det partiet poppis hos stora delar av "vanligt" folk runt om i Thailand. De som kan saken bättre än jag beskriver demonstranterna som en högljudd minoritet av högreståndsfolk som ser sina priviligier suddas ut. I det utpräglade klassamhälle som landet är, blir jag inte förvånad.
Men om det stämmer blir jag rätt förbannad. Både för att de inte respekterar demokrati och för att deras aktion slår ekonomiskt mot de som jobbar med turism med Bangkoks omgivning - inte folk med tjocka plånböcker.
Mitt eget offer, att missa min allra första jobbresa till en land där jag aldrig har varit, det är inte stort.
http://intressant.se/intressant
Systemskifte från inkomstbortfall till grundtrygghet
Littorin säger att det inte går att höja taket i a-kassan för det kostar för mycket. Det spelar ingen roll för honom att sju av tio löntagare inte får ens 80 procent om de blir arbetslösa. Jag säger att det handlar om politisk (o)vilja. Han säger också att a-kassan ska ses som en grundförsäkring som man kan komplettera med tilläggsförsäkringar och att målet inte längre är att en majoritet ska få ut 80 procent.
Med de orden blir han historisk. Sverige är mitt inne i ett systemskifte. Från inkomstbortfallsprincipen till grundtrygghetsdito. Det gemensamma ska bara garantera en viss nivå och sedan får den som vill och kan skaffa en egen påbyggnadsförsäkring. Den som har råd vill säga. Mig veterligt är det bara centern och mp som tidigare har kämpat för grundtrygghet. Men så heter ju hans parti inte nya moderaterna för intet.
länkat till http://intressant.se/intressant
Låt ingen stjäla dina sopor
Det är så bisarrt att jag inte har ord. Det spelar ingen roll att denne satt upp en skylt om att det är farligt att förtära. Hur kan man ta risken att ta livet av en människa, bara för att hon vill äta sig mätt? Dessutom på något som man själv har slängt bort och inte vill ha? Jag är glad att jag inte fattar hur en sådan person tänker.
länkat till http://intressant.se/intressant
Fastighetsskötare mot våld i hemmet
länkat till http://intressant.se/intressant
Vad säger barnmorskorna om pappors drickande?
Hittills ingenting. Däremot struntar de i att Livsmedelsverket har ändrat på sin syn på ammande mammors drickande. Det finns ingen forskning som visar att ett glas vin eller två har någon påverkan på barnet som ammas. Skälet till att barnmorskorna lär ut sin egen tolkning, är att alkohol och små barn inte är världens bästa kombination. Som känt påverkas omdömet av både öl, vin och sprit. Jag sympatiserar med varenda vuxen som driver den linjen. Men då kan det inte handla om bara mamman. Pappans drickande och omdöme påverkar också allra minsta barn, om man anser att de har två ansvariga föräldrar. Det gör uppenbarligen inte barnmorskeskrået. Och så länge BVC bara ser mammans agerande, ja då är de moralister och inte mycket annat.
länkat till http://intressant.se/intressant
Mer makt åt arbetsgivarna
Arbetsgivarna vill att de skickligaste inte ska behöva sägas upp. Och vilka det är, ska arbetsgivaren bestämma. De lyfter de fram i förhandlingarna om ett nytt "saltsjöbadsavtal" mellan facken och dem. Inget nytt under solen. De har velat bestämma turordningen själva ända sedan LAS (lagen om anställningsskydd) infördes 1973. Men regelbundenhet har de gnällt på LAS.
Först och främst att ingen vågar anställa eftersom det inte går att säga upp någon. Det argumentet rimmar rätt ihåligt sedan nittiotalskrisen. Så de har de hittat ett nytt. De som blir kvar måste vara så bra att företaget inte går i konken. Ihåligt det med. Det finns knappast en förhandling och uppsägning pga arbetsbrist, där många får gå, där man följer sist in-först ut fullt ut. I förhandlingarna brukar parterna hitta lösningar som passar de anställda och arbetsgivarna.
Så om det funkar, varför vill arbetsgivarna förändra? Jo, det handlar om pengar och makt. När man gör undantag idag kostar det pengar - i avgångsvederlag, till utbildningar eller tidigare pensionsavgångar för de som får sluta. Arbetsgivaren har inte heller makten i sin egen hand. Kommer man inte överens med facket så gäller lagens bokstav. Det är det man vill komma förbi. För det räcker inte med att ha den mesta makten på arbetsplatsen. Man vill ha den
länkat till http://intressant.se/intressant
Det är inte lätt att vara Carl Hamilton
..och tycka att man är fördomsfri och öppensinnad i alla lägen. För när hans egen fördom slog honom i ansiktet var han inte beredd att varken se eller erkänna den. I den sitsen verkar han vara fortfarande, åtminstone i de försvarstal han publicerat.
Att han fick rapptuss när en troende muslimsk kvinna inte ville hälsa genom att ta ihand, visar att den tolerans han predikar inte gäller för honom själv. I bästa SD-stil kom replikerna " så här gör man i det här landet" "flytta tillbaka till Irak" och annat i samma låga nivå. Sådant där som är lätt att ta till när de vettiga argumenten tryter. Vem känner inte igen repliker som "så här har vi alltid gjort" från nåt jobb någon gång, som svar på frågan varför då.
Jag tror inte att CH är rasist, men visst katten har han fördomar. Det har alla, och det farligaste som finns är att tro att man inte har fördomar. Och det är svårt när man hamnar i situtationer när man stöter på dem. För det rimmar inte med ens egen självbild. Man vill ju vara god och inte en av de där trångsynta typerna. Men inte svårare än att man kan tänka över vad som hände, varför och sedan ändra sig om man vill. Det är definitivt lättare än att försöka att göra om en mental terrängen efter en gammal hjärnkarta. Det är trist att CH som är en bildad man inte förmår att sträcka sig så långt.
länkat till http://intressant.se/intressant
Varför höjde Reinfeldt a-kasseavgiften?
Ska man skratta eller gråta efter den senaste turen om borgarna och a-kassan. Det är mindre än två år sedan Reinfeldt och gänget höjde a-kasseavgiften (och försämrade ersättningen från den) med flera hundralappar i månaden. De sa också att de skulle göra den obligatorisk.
Nu har samma gäng lovat att sänka avgiften två gånger om. Och inte ska de skapa något obligatorium heller. De fick de veta som orkade sig igenom dagens DN debatt - regeringens nya annonsplats. Att regeringens utredare inte grejade att få till ett förslag som höll för ett obligatorium, tillsammans med superkritik från så många håll det går, fick de att backa.Fast de skriver de inte. Men desto tydligare är det att argumenten för att de nu vill sänka avgiften är precis samma som när de chockhöjde den: För att få fler i arbete. Undrar om de går på det själv?
länkat till http://intressant.se/intressant