Knappast vinstlott att vara kvinna och knegare
Arbetsmiljö och ohälsa är en mycket tydlig klass- och könsfråga. Allra sämst har de blivit för kvinnliga arbetare -nästan var sjätte kvinna i sådana industrijobb har ont i axlar/armar. Trots att det från och till åter så i debatten så är det med andra ord inte ett problem enkom inom den offentliga sektorn. Det friskriver i sig inte den sektorn heller, men vidgar perspektivet till hela arbetsmarknaden.
I rapporten kan man bland annat läsa oom hur kvinnliga arbetares möjligheter att påverka sitt eget arbete har minskat från 50 till 33 procent sedan 1991. Samtidigt har fler fått enformigare arbete - monotona jobb sliter ut. Allt fler är uttröttade, har ont i kroppen och känner håglöshet - sådnat hänger ofta ihop med minskad kontroll och ökade krav. Hos de med sämst arbetsmiljö bedrivs minst systematiskt arbetsmiljöarbete och där finns också minst tillgång till företagshälsovård. Det är också i de kvinnodominerade jobben där de ofrivilliga deltiderna finns, liksom de korta, tidsbegränsande anställningarna.
Och så finns det de som säger att klassamhället är borta och att feminister bedriver krig mot väderkvarnar...
Citat: "...Knappast vinstlott att vara kvinna och knegare...Och så finns det de som säger att klassamhället är borta och att feminister bedriver krig mot väderkvarnar.."
Märkligt att så många femnister tycks tro att allting är så lätt här i livet bara för att man är man, och att män aldrig tycks ha några som helst motgångar i arbetslivet, under utbildningen eller inom den politiska karriären?
Om jag bara hade sett kvinnors problem, då hade jag knappast plockat med klass. Men LOs rapport visar att de största försämringarna har skett för kvinnor - ska man då inte låtsas att se det?
Citat: "...ska man då inte låtsas att se det?"
Jo, absolut ska man göra det. Alla har rätt till en bra arbetsmiljö, och försämras den, så måste det uppmärksammas.
Men tyvärr har det blivit på senare tid, att det oftast enbart är kvinnan situation som lyfts fram, trots att mannens situation oftast inte är märkvärt bättre.
Istället för att som oftast jämför kvinnorna mot männen, borde man istället förska ta ett helhetsgrepp mot problemet, då problemen ofta inte är könsrelaterade. :)
när det gäller arbetsmiljö är problemen i högsta grad könsrelaterade kombinerat med klass. Hur man ska kunna ta ett helhetsgrepp för att hitta lösningar, utan att analysera hur problemet ser ut - oavsett det handlar om arbetsmiljö, bilolyckor eller klimatförändringar - övergår mitt förstånd.