A-kassan visar borgarnas människosyn

Den allra största moroten är att det alltid är bättre att leva på en lön än på 65 procents ersättning, säger Littorin i samband med att kraven på de arbetslösa ska öka. Från och med juli ska man från första arbetslöshetsdagen tvingas ta ett anvisat jobb oavsett var i Sverige det finns eller ett jobb i en annan bransch. Idag har man hundra dagar på sig att söka där man bor eller inom sitt yrke. Det tycker jag är en rimlig tid för omställning.

Det måste väl vara mycket smartare att låta folk få en chans att få ett jobb i det de är utbildade för eller där de bor i första hand. Utbildning kostar som känt för både samhälle och individ och ett beslut att flytta är det få som kan ta i brådrasket. Detär ju inte ovanligt med partners och barn hos arbetslösa, eller att man behöver både skaffa och göra sig av med bostad.

Borgarna säger att a-kassan ska vara en omställningsförsäkring, men samtidigt tar de bort den arbetslöses reella möjligheter till att ställa om från ett jobb till ett annat.  De höjer avgiften för försäkringen men urholkar steg för steg villkoren. Och oavsett vad de försämrar är det alltid samma argument, att  det är bättre med 100 procent lön.  Det är fattar väl varje räknekunnig så det kan de sluta tjata om. Det vore ärligare om de vågade säga att de tycker att arbetslösa är en annan sort, än de skötsamma som de själva tillhör, och  egentligen inte vill jobba utan behöver jagas ytterligare.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits