Vem i hela friden kan man lita på?

I årets valrörelse är det tydligt att hur verkligheten ser ut beror på vem man lyssnar. I årets valrörelse tolkas statistik på ett minst sagt kreativt sätt framför allt av Högeralliansen. Enligt de fejkar AMS och SCBs arbetskraftsundersökningar duger inte heller längre. Det verkar inte finnas någon måtta på hur maktsugna fyrklövern är.  I sin iver att få sitta på taburetterna gör de  alla som inte jobbar arbetslösa; från människor som frivilligt gått i pension före 65 års ålder, de som slitit ut sina kroppar och inte kan jobba, studerande som vill plugga och de som faktiskt valt att var hemma med sina barn på heltid.

Det är synd att valdebatten inte kan föras utifrån de siffror som varit vedertagna i många år. För i mina ögon är arbetslösheten alldeles för hög redan som den är. Men inte bara det, kan de trixa så med arbetslöshetsstatistiken, ja de kan de väl bolla lite med andra siffror också. Så de litar i allafall inte jag på.

Har däremot hittat en sida på nätet som verkar pålitlig;
www.sannasiffror.nu. De sticker inte under stol med att de är sossar. Med liten budget och mycket ideellt arbete driver ett gäng unga ekonomer sidan som är till för att granska och avslöja tvivelaktiga siffror som florerar i valdebatten. har inte hunnit läsa allt, men det jag sett verkar seriöst.


Får ont i magen av fp:s affischer

Sjukförsäkringen räddas av att fuskarna stoppas, ordningsbetyg i skolan och språktestskrav för medborgarskap är folkpartiets lätta lösningar på komplexa problem.  Det ger mig ont i magen och ännu ondare hade jag haft om jag tidigare hade delat deras värderingar. Lider faktiskt lite med en och annan fp:are som jag känner - det skruvar sig betänkligt  när de ska försvara Leijonborg,, Björkman och Rojas. 

Mitt eget magonda kommer av att fp blandar populism med en skopa "en annan sort". För det är inte  våra bekanta som fuskar, utan några andra någon annanstans. Det är inte skolan där våra barn som går som är stökig utan där några andra ungar finns. Det finns givetvis inte de invandrare som vi känner eller är som inte är integrerade, utan de andra. Det är inte kristna friskolor som är problemet utan just det - de andras. Glöm inte fp-utspelet om att elever skulle ange varandra till SÄPO om de misstänkte fundamentalistiska (läs islamistiska )terroristtendenser.


Jag tycker också att fusk är fel, men jag tror inte att det är hotet mot varken sjuk- eller arbetslöshetsförsäkring. Hotet är att människor, flest kvinnor, sliter ut rygg, nacke och axlar i sina jobb som hotellstäd, uska eller inom industrin. Hotet är att Reinfeldt lyckas slå i för många att det finns ett vi som är friska och har jobb och ett dom som är lata och bara utnyttjar systemen.  

Skolan kan bli bättre - det kommer den alltid att kunna bli. Men att ordningbetyg skulle vara lösningen låter mest som desperation. Vem tror att de "stökiga" ungarna blir mindre stökiga för att man hotar de? Och vem tror att de "stökiga" ungarna blir mindre stökiga om man ser de ger de tid och tar de på allvar?  det kostar visserligen mer kortsiktigt mer pengar än att skriva en bokstav i ett betyg, men långsiktigt förräntar en sådan insats sig mångfalt mer än ett g eller vg.

Integrationen - detta missbrukade ord.  För mig handlar problemen mest om att klassamhället har fått ett etniskt perspektiv. För det handlar inte om alla invandrare och inte heller om alla språk. Hur charmade blir vi inte av vita invandrare med engelska som modersmål. Eller av brasilianska folbollspelare - även om de utan sina foltbollskläder och sitt lag kan möta på rasism som alla andra med rikligare pigmentering än den nordiska.

Människor får inte jobb för att de har fel namn eller utseende. Människor kommer inte in på krogen , blir misshandlade av samma anledning, får längre straff, får inte hyra bostad av samma anledning. Sedan kan de prata hur flytande svenska som helst eller inte.  På vilket sätt skulle ett språktest för medborgarskap lösa detta? Det lär ju knappast bidra till att bleka människors hår och hud eller  få namnen att klinga mer som Svensson.

Av många anledningar vill jag inte att det blir en borgerlig regering  och en av de största är folkpartiets otäcka glidning i människosyn.
hits