Ska arbetsgivare få bestämma allt själv?

Nu finns det en blockad som snart valsar runt i riksmedia. Det är bara en tidsfråga innan Federley och hans polare kryper fram från under vilka buskar de nu hukar - för visst har det varit tyst...

Livs ombudsman säger att han har verkat fackligt i 20 år och det är första gången han är med om att utlösa en blockad. Men eftersom det finna medlemmar där som inte får avtalsenlig lön och OB tar de striden. Företaget Smörbullens ägare  Helene Andersson vägrar att teckna kollektivavtal och säger 
att hon vill ha full bestämmaderätt över sitt företag och att hon inte har råd att betala lönerna för oerfaren personal .

Det är just det som har drivit och fortfarande driver folk runt om i världen att starta fackföreningar. Att man faktiskt vill ha vettigt betalt för sitt jobb. Och för att arbetsgivaren inte ska kunna göra det Smörbullen gör, anställa för lägre lön,  har det svenska facket möjlighet att ta till blockader. 

Inget nytt mer än att  en och annan medias öra numera, till skillnad mot alla de blockader som genomförts i medieskugga innan "Salladsbaren" . Liksom i den kan det bli samma dramaturgiska upplägg i den här. I tidningsbilden ser vi ung kvinna med bebis, och när det fackliga ansiktet visas blir det säkert en bufflig man. 
Allt annat som avviker mot det kan man sedan rensa bort, precis som man gjorde i Salladsdramat i Göteborg. 

Ingen av de ytterst välklädda, som kastade värre tillmälen än "Go home", ingen av de som grimaserade ingen av de som buffade och knuffade blockadvakterna har nämnts med ett ord på DNs eller Svenskans ledarsidor eller på nyhetsplats någonstans vad jag har sett -undantaget ETC. Om man innan dess trodde att någon slags överklass var belevad kan man slänga den tron överbord. Därför lyfter jag min vintermössa för NA, som redan i rubriken skriver "Vi skällde som galna på strejkvakterna".  Undrar om det är samma typ av folk? 

Tillbaka till sakfrågan. Är det rätt eller fel med blockader och strejker? Ja säger lagstiftningen, bara man uppfyller de krav som ställs. Men bara för att något är lagligt behöver det inte vara riktigt. Ett sätt att mäta är att sätta sig själv som deltagare i situationen. Om det ar jag som fick sämre lön än avtalet, om det var jag som inte fick en enda krona i OB-tillägg på söndagen, om det var jag som hade en arbetsgivare som ensidigt ville bestämma - vad skulle jag tycka då? 

Om man då tycker att det är rätt, då ska man inte köpa semlor eller bullar där, utan ge blockadvakterna en klapp på axeln eller varför inte en kopp kaffe. Det är det man kan kalla solidaritet - att känna att det hade kunnat varit jag. 

Slutligen - de andra företagarna i branschen förlorar också. För om Sockerbullen kan betala lägre löner får de längre utgifter än de andra och kan ha lägre priser och sno åt sig de andras kunder - och hur justa konkurrensvillkor är det? 

länkat till http://intressant.se/intressant

 

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits