Mer makt åt arbetsgivarna

Arbetsgivarna vill att de skickligaste inte ska behöva sägas upp. Och vilka det är, ska arbetsgivaren bestämma. De lyfter de fram i förhandlingarna om ett nytt "saltsjöbadsavtal" mellan facken och dem. Inget nytt under solen.  De har velat bestämma turordningen själva ända sedan LAS (lagen om anställningsskydd) infördes 1973. Men regelbundenhet har de gnällt på LAS.

Först och främst att ingen vågar anställa eftersom det inte går att säga upp någon. Det argumentet rimmar rätt ihåligt sedan nittiotalskrisen. Så de har de hittat ett nytt. De som blir kvar måste vara så bra att företaget inte går i konken. Ihåligt det med. Det finns knappast en förhandling och uppsägning pga arbetsbrist, där många får gå, där man följer sist in-först ut fullt ut. I förhandlingarna brukar parterna hitta lösningar som passar de anställda och arbetsgivarna.

Så om det funkar, varför vill arbetsgivarna förändra? Jo, det handlar om pengar och makt. När man gör undantag idag kostar det pengar - i avgångsvederlag, till utbildningar eller tidigare pensionsavgångar för de som får sluta.  Arbetsgivaren har inte heller makten i sin egen hand. Kommer man inte överens med facket så gäller lagens bokstav. Det är det man vill komma förbi. För det räcker inte med att ha den mesta makten på arbetsplatsen. Man vill ha den 


länkat till http://intressant.se/intressant


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits