Var är Burma ett år senare?

Ett år gär fort - det är ungefär så jag tänker när jag ser att jag inte skrivit på ungefär lika länge.
Frågan är om burmeserna tycker att den senaste tolv månaderna har flugit iväg. Inte minst de som drabbades av naturkatastrof och de som drabbades av den mänskliga dito, militärdiktaturens våld och övergrepp.

I helgen var jag på Palmedagarna och träffade bland annat en burmesisk kvinna som levde på den thailändska sidan av gränsen mellan länderna. I ett av alla de läger som funnits där sedan årtionden tillbaka. Kwin San Htwe som hon heter är född i ett sådant läger och jobbar i en av de många textilfabriker som finns där. Hon är en facklig aktivist (även om burmeser inte får bilda fackföreningar i Thailand) och berättade om livet  "Fångad mellan två helveten". Om att var fast mellan diktatur i Burma och rättslöshet i Thailand.  Mer än hälften av de 1,5 miljoner burmeser som lever i Thailand är papperslösa och riskerar att utvisas. Två tredjedelar är kvinnor och barn. De som har arbetstillstånd har inte rätt att röra sig, byta jobb och leva hur de vill. Det är förbjudet i lag.

Hon berättade att i stort sett alla i textilfabrikerna var burmeser, visade bilder på boende-och arbetsmiljö som är så usel att det inte riktigt går att förstå och pratade om den dubbla diskrimineringen kvinnor råkar utför. Den etniska och den som beror på kön. Hon citerade en av sina kamrater: "Varje kväll när jag lägger mig för att sova säger jag till mig själv, att det här kanske är natten jag kommer att bli våldtagen."

Kwin San Htwe vet lösningen, lika enkel att uttala som svår att genomföra. För det första krävs det demokrati i Burma och för det andra krävs det rättigheter och skydd för arbetstagarna i "värdlanderna".

Till detta Thailand där burmeser finns inte bara i textilindustrin, utan som hembiträden och inom bygg-, hotell och restaurang, dit åker över en halv miljon svenskar varje år. Snacka om vilken möjlighet vi skulle ha att påverka om så bara en tredjedel av dem såg lite längre bort än den egna solstolen, djungelutfärden och nyttan att köpa billiga kläder.


länkat till http://intressant

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits