Vem är invandrare i Sverige?

Egentligen världens lättaste svar; den som har flyttat hit så klart. Men så enkelt är det inte i det här landet. I allafall inte om man kollar på Mångfaldsbarometern, en rikstäckande enkätundersökning som Uppsala universitet  gör varje år. 

I undersökningen frågar man vilka som anses som invandrare och vilka som inte gör det. En märklig fråga med tanke på att ordet ju har sin faktiska betydelse. I år som tidigare tycker man såhär:

Grupper som betraktas som invandrare: irakier, kurder, iranier, turkar, somalier, bosnier, serber, kroater, romer, chilenare, ryssar, kineser, greker, judar, polacker och thailändare.
Grupper som inte betraktas som invandrare: norrmän, finländare, engelsmän, tyskar och amerikaner.

Helt sjukt tycker jag som är, men inte betraktas som, invandrare. På vilket sätt är jag mer "svensk" än alla andra som har kommit hit? Jag tycker de ska ställa frågan om invandrarskap, för på sättet de gör det är inte relevant. När man tittar på svaret handlar det inte om invandring, utan om fördomar hos oss själva. För alla som inte ses som invandrare är västerlänningar som ser ut som majoritetssverige. Invandrarna är "de andra" som inte är som vi.

Prata om det istället- om nyanser i hud- och hårfärg. I takt med att ju mer pigment än människa har, desto större är risken att bli mött med fördomar.

Kommentarer:
Postat av: Fredrik

Vilka fördomar har invandrare som kommer hit?

Om sina egna landsmän, om andra invandrare och

om oss svenskar som bor här? Det glömde du

visst i din politiskt korrekta beskrivning.

Man kan också fråga sig om fördomar alltid

bygger på felaktigheter?

2008-10-28 @ 20:54:31

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits