En annan värld är möjlig

Tillbringade helgen med Attac-rörelsen och LO på Brunnsvik för att i tre dagar lyssna, lära och prata om hur vi tillsammans kan ändra världen. Det känns rätt häftigt att höra Mats Wingberg (?) berätta om hur textilarbeterskor på Sri Lanka med strejken som medel fick bilda en fackförening. Om hur bara för någon månad sedan samlade facken där över 20 000 personer i en demonstration utanför en av landets ekonomiska frizoner. Så gjorde de i militärdiktaturens Brasilien på 70-talet. Metallfacket bildades på de internationella företaget som kommit till landet. Facket bildade sedan ett politiskt parti och idag är den förre fackföreningskämpen Lula president.

På liknande sätt gick det till i Polen, Sydafrika och Sverige. Här hemma är det visserligen länge sedan, men historien är densamma. Arbetare samlade i fackföreningar blir starka och kan ändra på världen. För om ingen jobbar, då står kapitalet med ändan bar.


Kommentarer:
Postat av: Anders Rylander

Det menar du väl inte? Borde du inte byta ut "För om ingen jobbar, då står kapitalet med ändan bar." till "Om ingen arbetar kan vi ändå sno pengar från kapitalet." Kapitalet är för övrigt de som är mycket bättre på att arbeta, tänka och skapa än ni som vill ha men inte har förmågan, ni som lever på andra, ni som suger ut de med förmåga för att tillfredsställa ert eget behov, ni som tivngar andra att offra sina liv och uppoffringar för ert eget höga nöjes skull! Ni "folkets hjältar" är parasiter på mänskligheten och allt levande...

2005-06-22 @ 16:03:04
Postat av: Heli

Jag vet inte riktigt vem du menar är folkets hjältar och lever på andra. För hur man än ser det, så krävs det arbetskraft för att det ska hända något med kapital. Även om man nu bara skulle sätta in dem på banken...det behövs att någon gör någon insats.

2005-06-22 @ 21:46:18
Postat av: Chadie

Jag tror att han heter Wingborg.
Synd att jag inte kunde vara med där i Brunnsvik, det låter som givande dagar.

Postat av: Anders Rylander

När man börjar snacka om "kapitalet" istället för de människor som genom hårt arbete, briljanta tankar och ett nit utan dess like sätter man sig automatiskt i utvisningsbåset i min värld. Är det någon rörelse som har skapat ett osynligt, opersonligt "kapital" är det väl socialdemokratin och LO. AP-fonder, försäkringsbolag och finansiella fonder har helt ersatt det privata ägandet med vänsterns goda minne. Så sluta klaga på ett samhällsystem som ni har suktat efter och förverkligat i jantelagens Sverige!

2005-06-23 @ 09:13:44
Postat av: Anders Rylander version 2 *S*

När man börjar snacka om "kapitalet" istället för de människor som genom hårt arbete, briljanta tankar och ett nit utan dess like skapar företag och förmögenheter sätter man sig automatiskt i utvisningsbåset i min värld. Är det någon rörelse som har skapat ett osynligt, opersonligt "kapital" är det väl socialdemokratin och LO. AP-fonder, försäkringsbolag och finansiella fonder har helt ersatt det privata ägandet med vänsterns goda minne. Så sluta klaga på ett samhällsystem som ni har suktat efter och förverkligat i jantelagens Sverige!

2005-06-23 @ 09:16:02
Postat av: Heli

Enkel samhällsekonomi pratar i termer om arbete och kapital, inte ens det är en sosseuppfinning.

Lika lite som det opersonliga kapitalet, knappast ett svenskt fenomen. Det beror väl till viss del på att fler "vanligt folk" har råd att spara kort- och långsiktigt, vilket är bra. Men att det sedan helt har ersatt det privata ägandet ligger väl inte ens nära sanningen.

2005-06-23 @ 09:31:42
Postat av: Anders Rylander

1. Om fler länder än Sverige har gjort fel rättfärdigas vad? Majoriteter har sällan rätt vilket svenska folket om och om igen bevisar i sina strävanden att leva på andras bekostnad. Att folkrepublikerna i Europa enligt (o)sann marxistisk vetenskapsteori (snarare ett falskt axiom)särskiljer arbete från kapital bevisar just hur sned världsbild ni har.
2. Att inte ta ansvar för sina egna förehavanden är en annan svensk dygd och det understryker du ytterligare när du försvarar "såssarna" från att ta ansvar för sin tid vid makten och vad det inneburit i form av uteblivet företagande.
3. Nämn en svensk "self made" industrialist förutom Ingvar Kamprad av större format? Varför tror du att svenska företagare säljer så fort ett bud kommer från utlandet. Varför är det inte svenska företagare som åker runt i världen och köper andras företag istället?

Den privata förmögenheten ska enligt dina "kamarater" utrotas och de du tror du försvarar blir sjukpensionärer, förtidspensionärer eller AMS-fångar som en omedelbar konsekvens.Om du verkligen hade varit den arbetandes vän hade din världsbild varit radikalt annorlunda.

2005-06-23 @ 10:32:12
Postat av: Heli

Jag vet inte riktigt var jag försvarar sossar. Men det står ju fritt att läsa hur man vill. Men jag vill trots allt själv välja mina kamrater.
Att man säljer företag till den som betalar mest - ser inget konstigt med det.

2005-06-26 @ 09:42:43
Postat av: Fredrik Jansson

Hej Heli,

Kul att se dig här. Tack för senast. Det var trevligt på Brunnsvik. Jag skrev om det (typ) här: http://wigforss.blogspot.com/2005/06/bildning-som-klasskamp.html

och om din arbetsplats här:
http://wigforss.blogspot.com/2005/06/en-ny-tankesmedja.html

Skönt att ni inte går upp i den nya tankesmedjan. Länka gärna till min blogg så länkar jag till din.

2005-06-28 @ 15:16:47
URL: http://wigforss.blogspot.com
Postat av: My Karlsson

Tycker mycket om det du skrivit! Spännande att se lite nyttiga grejer och inte bara det vanliga sakerna som man kan läsa om varje dag. ;)

2010-09-28 @ 10:38:21
URL: http://royalorchidholidays.se/hotell/krabi/

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits