En liter mjölk 1973?

Visst var mjölken billig 1973. Den kostade bara 1 krona och femtiosex öre - det är annat än närmare 10 kronor idag! Hur ofta får man inte höra sådana prisjämförelser som egentligen är nästan helt ointressanta. Då är det mer meningsfullt att jämföra hur lång tid någon behöver arbeta för att kunna köpa mjölken eller vad det nu är.

Ett butiksbiträde fick 1973 jobba 7 minuter för att få ihop till en liter. 1996 då mjölken kostade 6 kronor räckte det med 4 minuter, nästan en halvering av arbetstiden! Jag har en tabell som jämför de två årtalen och man ser ett mönster: Den mesta maten, tom grönsakerna, och andra varor blev billigare i arbetstidsmått mätt, medan tjänster blivit dyrare.  Har tyvärr inte samma jämförelsetal för senare är, men jag tror inte att det är en avancerad gissning att utveckling fortsatt i samma spår. Det är svårare att öka produktiviteten inom tjänstesektorn på samma sätt som inom varuproduktion och inte alltid heller önskvärt. Visserligen har det hänt mycket inom både vård och service och säkert kan mer göras. Men att bli snabbare klippt, få snabbare lagad mat på krogen eller att det är färre, inte fler, som jobbar på dagis eller inom äldrevård - även om produktiviten höjs - vem av oss tycker att det är bra sådan?


Kommentarer:
Postat av: Chadie

När jag var i Berlin på semester hittade jag ett vykort med ett citat av Karl Valentin:"Die Zukunft war früher auch besser." (Förr var framtiden också bättre.)

Postat av: Heli

Frågan är bara vilket eller vilka år detta bättre förr inföll. Har frågat många men ännu inte fått annat än sura miner till svar...

2005-08-19 @ 11:25:24

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits