Stor arbetardemonstration i Australien

Just nu finns ett lagförslag i Australien som får Urban Bäckström inte så lite grön av avund., som tycker att det gått för långt i Sverige.  Landets konservativa regerinng avskaffa kollektivavtalet och ersätta det med individuella kontrakt med arbetsgivaren.

Man behöver inte direkt vara Einstein för att räkna ut vad det betyder i en förlängning: "Jaså, du vill jobba kvar, men är inte din lön lite för hög? Du är inte beredd att sänka den, men du ska veta att jag känner ett par soom kan tänkas göra ditt jobb för en billigare penning."

Och därför genomförs nu de största protesterna på sju år. Trots hot om rejäla böter samlades hundratusentals människor i de största städerna för att visa vad de tycker om de föreslagna förändringarna. Det läckra är att de gör det av samma skäl som här i Sverige, att vi inte vill ha en nedåtgående lönekonkurrens om jobben - varför ska man behöva slåss om fattigdomen? Det är inte heller  särskilt smart varken samhällsekonomiskt eller om man är för  konkurrensneutralitet inom olika branscher.

Det ger hopp tycker jag som samtidigt undrar om det bara är TT och SvD som valt att nämna det i sitt nyhetsurval?

"Stor arbetarprotest i Australien

Canberra (TT-Reuters)

Över 200 000 demonstranter demonstrerade på tisdagen i Australiens storstäder mot nya arbetsmarknadslagar. De trotsade hot om kraftiga böter i ilska över den konservativa regeringens förslag, som just nu behandlas i parlamentet.
Det var Australiens största protester på sju år.

Mest omfattande var manifestationen i Melbourne. Polisen rapporterade där att 150 000 människor hörsammade kallelsen till fackliga opinionsmöten i protest mot reformerna.

I Sydney marscherade omkring 30 000 personer efter en brandbil och koreanska trumslagare. I Adelaide och Brisbane rapporterades liknande demonstrationer.

- Det kommer att sända en mycket tydlig signal till regeringen att folk är emot de här lagarna, kommenterade Greg Combet, sekreterare i australiska LO.

Lagförslaget innebär att arbetare ska skriva individuella kontrakt med arbetsgivarna i stället för kollektivavtal. Små företag undantas också från plikter när det gäller uppsägning av anställda.


Kommentarer:
Postat av: RS

Överallt verkar det vara starka krafter på gång för att försöka ge arbetare sämre villkor och göra dem svagare.


Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits