Tandläkarnas Vaxholm

Det ska öppnas en budgetklinik med polska tandläkare i Stockholm. Så långt är det helt OK . Men det slutar inte där - om jag fattat rätt ska dessa tandläkare inte jobba till det som är normallön för tandläkare i det här landet, utan för vad som är normalt i Polen.  Att den är lägre än här behöver knappast tilläggas.
Moderaternas partisekreterare tycker enligt en artikel i
Expressen att det är fantastiskt att folk inte längre behöver åka till Polen för kunna gå hos tandläkaren för polska priser.

Men tycker han att det är lika fantastiskt att dessa tandläkare ska betala hyra, mat och annat enligt svenska prisnivåer med sin sämre lön? Och tycker han detsamma om att vi får en lönesättning utifrån varifrån man kommer, inte efter vilket jobb man gör? Sånt brukar kallas etnisk diskriminering. 

Det här handlar om precis samma sak som byggkonflikten i Vaxholm  -svenska lönenivåer på arbetsplatser i Sverige, oavsett vem som gör jobbet!

Moderaterna kallar sig det nya arbetarpartiet och Gunilla Karlsson säger sig ha blivit kollektivavtalskramare.  Men när det kommer till realpolitik så visar partisekreterarens ord att den nya imagen är mer kejsarens nya kläder än något annat.  


Kommentarer:
Postat av: Chadie

Exakt. Det är etnisk diskriminering att vilja ha olika löner beroende på vilket land någon kommer ifrån.

Postat av: Wolfenstein

Men nu är det faktiskt så att tandläkarna gör det av egen fri vilja för att dom tjänar på det och får det bättre av det. Och vi tjänar på det för att vi får billigare tandvård. Alla tjänar på det.
Motsatsen innebär att Polackerna får mindre pengar och vi får dyrare tandvård, d.v.s alla förlorar på det.

Iden att arbetare inte får arbeta för lägre löner gör i praktiken att arbetare stängs ute från arbetsmarknaden, och jag jag som trodde att det var bra när folk arbetade.

Det som hände i vaxholm innebar att svenska facken struntade fullständigt i utlänska arbetares d.v.s. dom visade bara socialistisk slidaritet mot folket i den egna nationen och det kallas nationalsocialism eller på tyska: nazism.

2005-11-08 @ 21:14:12
URL: http://wolfenstein.blogg.se
Postat av: Anders

Vad är det för "etniskt" med City Dental? Min tandläkare är inte "etniskt svensk" men bra och välavlönad. Självklart kan alla tandläkare välja att kräva vilken lön som helst (om inte sådana som Du förvägrar dem det).

Varför tycker Du att ‘klassmärket dåliga tänder’ är bättre, än att polska tandläkare får en löneförhöjning genom att arbeta i Sverige!?

Det yttersta beviset på att Du har fel är att t.ex. polackerna själva väljer att komma hit.

2005-11-08 @ 21:23:32
URL: http://dibbuk.se
Postat av: Heli

Att använda det fria valet som argument håller inte. Det finns massor med människor som t ex "frivilligt" jobbar på fartyg med urusla villkor, eftersom de är snäppet bättre än de som erbjuds i hemlandet.

Man kan också fråga sig om alla de som tycker att det är ok med gästarbetarlöner om de tycker att det är ok att de själva ersätts med en person som gör jobbet för lägre lön? Eller handlar det alltid om att det är någon annans jobb som ska göra det?

2005-11-10 @ 09:13:45
Postat av: Ingemar E L Göransson

Du har så rätt. Polska tandläkare är mer än välkomna hit men de ska ha samma lön som svenska tandläkare, det är självklart. Kolla gärna min blogg oxå!!

2005-11-11 @ 20:13:52
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Anonym

Jag undrar varför dessa polska tandläkare kommer hit när deras kollegor åker till London och får mycket högre lön än i Sverige. Lyckades de inte få jobb där?

2006-06-09 @ 22:17:17

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits