Från vilken vinkel och vem som räknar

Satte fikat i halsen av dessa rader i Nalin Pekguls debattartikel i Svenskan i morse: "För oss muslimer som kämpar för demokrati har den senaste veckans upplopp hittills snarast väckt en känsla av lättnad."
Hur i hela friden kan en demokratikämpe tycka att upplopp är bra? Jo, det är bara att läsa ett par rader till:  "Fundamentalisterna har alltså inte kunnat samla fler än 5 000 av Kairos 14 miljoner invånare eller fler än 400 av Istanbuls 13 miljoner invånare. Upploppen i Damaskus och Libanon är ett led i den interna maktkampen i dessa länder. " . Vad jag sett så är hon den första som tydligt beskriver hur få fundamentalisterna lyckas mobilisera

Det betyder att de i Istanbul var färre än de ett Första Maj-tåg i en medelstor svensk stad, i Kairo nästan lika många som samlas i Göteborg samma dag. I media brukar man beskriva de som glest befolkade. Det har betonats av bilder som är tagna på långt håll och gärna ur ett helikopterperspektiv. Inget fel i det, för det är sant att färre samlas under fanorna idag än för tjugo år sedan.

Utan att förminska vad som händer i spåren av "Muhammed-bilderna" vore det klädsamt om filmarna och fotograferna även där tog ett steg tillbaka, visade mer av omfattningens litenhet och även fick med några fler av alla de miljoner som inte bränner flaggor, kastar sten eller skriker slagord. Det som händer är väl tillräckligt dramatiskt utan att det behövs specialeffekter.


Kommentarer:
Postat av: A Girl Named Dick

ah vad skont med lite perspektiv pa saken. tack for att du delade med dig!


Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits