Tjänstedirektivet - en europafacklig framgång!

Att fackligt samarbete inom Europa skapar förändring visar  EU-parlamentets beslut om  tjänstedirektivet. Turerna har varit många sedan kommissionären Bolkestein presenterade det förslag som hade ryckt undan möjligheterna att kräva lika villkor för lika arbete i ett och samma land. Istället skulle löner och andra anställningsvillkor avgöras av varifrån företaget kommer. Alltså om ett italienskt eller estniskt byggföretag skulle komma till Sverige så skulle villkoren för de anställda avgöras av det.

Det senare kallas ursprungslandsprincipen. Det är villkoren i det land där jobbet görs som ska gälla, tyckte facken i Eu-länderna (och jag med). Ingen fackförening vill se att löntagarna ska tvingas in i en konkurrens med lägre och lägre löner. Inga löntagare suktar väl heller efter social dumpning. 

Man började jobba stenhårt för att se till att det även med ett tjänstedirektiv ska vara så.  Man jobbade både mot regeringarna i sina egna länder och gentemot EU-kommissionen och parlamentariker via Europafacket EFS och fackliga branschorganisationer.

Och det bar frukt! Ursprungslandsprincipen är borta i det kompromissförslag som blev till beslut.  Det visar hur viktigt det fackliga samarbetet över nationsgränserna är och att det lönar sig att hålla ihop. Att det sedan säkert finnas andra delar som kunnat blivit bättre för medborgare och arbetstagare, antar jag. Har inte hunnit läsa och inte hittat så mycket rapportering om det heller. Men så är det med kompromisser. 

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits