Orättvisa jordgubbar

Förr om åren (då när himlen alltid var blå och alla människor var lyckliga) tyckte jag att det var orättvist att jordgubbarna tog slut innan jag hunnit handla några  till midsommar. Nuförtiden är det något helt annat som är orättvist . Villkoren för många av dem som ser till att vi andra kan njuta av dem.

Idag är det inte så många sommarjobbande ungdomar som kryper runt mellan plantorna. Nu är det vuxna människor från fattigare grannländer som under  olagligt långa arbetsdagar för  usla löner skördar midsommarens hetaste efterrätt. Givetvis inte alla, men alldeles för många. En del av dem är här utan tillstånd, så hur stor möjligheten att protestera krävs ingen större tankeverksamhet för att räkna ut.

Utsatta människor som nyttjas av skrupellösa plantageägare. Visst leder tanken till amerikanska Södern och tiden före förbuder mot slavarbete.  Även om man idag inte är livegen eller riskerar spöstraff, är villkoren för jobbet i samma härad.

Den stora fördelen är att man inte alls behöver sluta äta jordgubbar. De större mataffärerna har  oftast kontrakt med större odlare som är för rent spel även för plockarna.  Handlar man på torget eller så, kan man alltid fråga varifrån bären kommer och be om kvitto. Grejar de inte de, då ska man avstå. om man är för schyssta arbetsvillkor för alla.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits